Tort Malakoff
Austriacki torcik migdałowy. Pyszne połączenie biszkoptów, ponczu, kremu i migdałów. Jest prosty, łatwy w przygotowaniu, nie wymaga pieczenia, skomplikowanych składników i urządzeń. Jeden wieczór i mamy elegancki tort jak z austriackiej cukierni. Zdjęcia tortu sprzed lat stąd wybaczcie ich jakość. Źródło.
Tort Malakoff
- 300g podłużnych biszkoptów
- 1/2 szklanki białego wina
- 50 ml rumu
- 2 łyżeczki cukru
- 1/2 słoiczka dżemu porzeczkowego lub wiśniowego
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 1 budyń waniliowy bez cukru
- 4 łyżki cukru
- 250 g masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 100 g prażonych płatków migdałowych
- dodałam jeszcze 2 łyżki soku z cytryny
- 150 ml śmietana kremówka 30% lub 36%
- kilkanaście niedużych herbatników w czekoladzie
- płatki migdałowe
Wymieszać składniki ponczu. Tortownicę (u mnie 24 cm) szczelnie wyłożyć połową biszkoptów, nasączyć połową ponczu. Budyń ugotować z mlekiem i cukrem. Ostudzić.
Na suchej patelni uprażyć płatki migdałowe. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem. Nie przerywając ucierania, dodawać po łyżce zimnego budyniu, na koniec dodać sok z cytryny. W garnuszku podgrzać dżem, połowę rozłożyć małymi kleksami na biszkoptach. Następnie wyłożyć warstwę kremu, posypać częścią płatków. Ułożyć ponownie biszkopty, nasączyć ponczem, położyć dżem, krem (trochę zostawić na posmarowanie boków) i płatki. Wstawić do lodówki.
Gdy krem stwardnieje zdjąć obręcz tortownicy, posmarować boki ciasta resztą kremu i obkleić płatkami. Śmietanę ubić na sztywno. Tort udekorować herbatnikami i bitą śmietaną. Wstawić do lodówki.
Tort wygląda niezwykle apetycznie. Ciekawa jestem, czy nie będzie dla mnie za słodki, ale to już sprawdzę w praktyce :)
OdpowiedzUsuń