wtorek, 4 kwietnia 2017

Zupa gołąbkowa

Spotkaliście się już z gołąbkami w płynie? Jeśli nie to zapraszam na zupę gołąbkową, czyli wszystko to co zawiera gołąbek w formie płynnej. Pyszna, sycąca, aromatyczna zupa, idealna na wiosenną, kapryśną pogodę. Skusicie się na miseczkę?

zupa, golabki, obiad, kapusta, ryz, bernika, kulinarny pamietnik, golabkowa


Zupa gołąbkowa
  • porcja indycza
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • mały seler
  • 1 por
  • 3 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • sól
  • pieprz 
  • 2 łyżki lubczyku
  • 2 l wody
  • 500g mięsa mielonego (u mnie indycze)
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • 1/2 małej główki białej kapusty
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta ostrej papryki
  • ½ łyżeczki cząbru
  • 1 łyżeczka oregano
  • liść laurowy
  • 100 g ryżu 
  • 190 g (słoiczek) koncentratu pomidorowego 
  • 250 ml przecieru pomidorowego



Mięso umyć, włożyć do garnka, zalać wodą. Włoszczyznę obrać, cebulę opalić nad gazem. Warzywa razem z liściem laurowym, zielem, natką, lubczykiem włożyć do garnka z mięsem. Gotować na wolnym ogniu wywar przez ok 2-3h. Rosół ma cały czas lekko pyrkać. Gotowy przecedzić i doprawić do smaku, ale z reguły nie jest to potrzebne.
Kapustę poszatkować i dodać do wywaru. Gotować na średnim ogniu 5 minut.
Cebulę pokroić w małą kostkę, czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulę, czosnek i podsmażyć. Następnie dodać mięso mielone i smażyć przez ok 8-10 minut. Dodać koncentrat pomidorowy, podsmażyć i karmelizować przez dosłownie minutę. Podlać chochlą wywaru, wymieszać, wlać do bulionu z kapustą. Dolać przecier pomidorowy, dodać liść laurowy, cząber, oregano, paprykę ostrą i słodką.  Gotować ok 15 minut. Po tym czasie dodać ryż i gotować na małym ogniu wg wskazań na opakowaniu aż ryż będzie ugotowany (u mnie 10 minut). Doprawić do smaku.

zupa, golabki, obiad, kapusta, ryz, bernika, kulinarny pamietnik, golabkowa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz