piątek, 30 grudnia 2016

Śledzie salsa

Czas na sylwestrowe przekąski czyli np śledziki w gorącym, latynoskim sosie salsa. Śledzie z dodatkiem ananasa, papryki w pomidorach to idealna propozycja dla każdego. Śledzie są szybkie, łatwe w wykonaniu i pyszne.

sledzie, salsa, sylwester, wigilia, swieta, przekaska, ananas, bernika, kulinarny pamietnik

środa, 28 grudnia 2016

Gniazda makaronowe bolognese

Czy myśleliście już jakie przekąski przygotujecie na Sylwestra ze znajomymi czy rodziną? Jeśli nie macie jeszcze pomysłu to polecam zrobić inną wersje spaghetti bolognese, czyli w formie zapiekanych gniazd. Fajne i pomysłowe danie, w dodatku proste i bardzo smaczne. Zaskoczycie gości i przy okazji dobrze ich nakarmicie. Ja wykorzystałam do przepisu makaron spaghetti Lubella. Polecam.


makaron, lubella, gniazda, spaghetti bolognese, bolognese, bernika, sylwester, kulinarny pamietnik

wtorek, 27 grudnia 2016

Krem z warzyw z rosołu

Co robicie z warzywami jakie zostaną wam z gotowania rosołu? Nie wierze że za każdym razem robicie sałatkę jarzynową. Pewnie zdarz się że Wam się niestety marnują. A przecież można je fajnie wykorzystać do przygotowania innej zupy mianowicie kremu z warzyw. Wystarczy dodać kilka orientalnych przypraw i np fetę aby uzyskać nietypowy smak zupy i przy okazji nic nie zmarnować.

zupa, warzywa, warzywa z rosolu, krem, krem z warzyw, bernika, kulinarny pamietnik, obiad

piątek, 23 grudnia 2016

Śledzie w sosie koperkowym

To ostatnia moja propozycja przed świętami. I kolejny raz są to śledzie, których na naszym stole wigilijnym zabraknąć nie może. Co roku staram się by oprócz tradycyjnych czyli w śmietanie i oleju były jedne nowe. Tym razem zrobiłam w sosie z koperkiem. Można podać je pokrojone, a można w formie zwiniętych płatów. Zapraszam.


czwartek, 22 grudnia 2016

Czebureki - tatarskie pierogi

A może do barszczu zamiast tradycyjnych naszych pierogów czy uszek przyrządzicie przysmak tatarów krymskich czyli czebureki.  To pierogi ze zwykłego ciasta jak na nasze, ale z nadzieniem z mięsa baraniego z ostrymi przyprawami, smażone w oleju. Oczywiście baraninę nie tak łatwo dostać, więc wykorzystać można wołowinę czy wieprzowinę. Ja do tej pory robiłam podobne pierogi ale drożdżowe , które nauczyła mnie pewna Turczynka. Obie wersje są pyszne, obie łatwe do przyrządzenia i obie warte spróbowania.  Przepis od Twardy Szparag.

pierogi, czeburek, tatarzy, rosja, kulinarny pamietnik, bernika, pieróg

środa, 21 grudnia 2016

Warsztaty świąteczne z Poltino

W sobotę 10.12  w studio kulinarnym Małe Przyjemności w Warszawie miałam przyjemność uczestniczyć w bardzo fajnych i nietypowych jak dla blogerów kulinarnych warsztatach, bo warsztatach decoupage’u. Organizatorem całego spotkania była marka Poltino i agencja Mucha nie siada

wtorek, 20 grudnia 2016

Bakaliowo-jaglane kule mocy

Święta to nie tylko choinka i prezenty, ale najczęściej to suto zastawiony stół, całodniowe, rodzinne biesiadowanie i w efekcie kilka kilogramów więcej na naszej wadze. A przecież zaraz po świętach czekają sylwestrowe zabawy, kreacje przygotowane szczególnie na ten dzień, więc te zbędne kilogramy nam są do niczego niepotrzebne. Jak uniknąć przytycia w święta od słodyczy? Wystarczy zadowolić się zdrowymi bakaliowo-jaglanymi kulkami, które nie tylko nie mają cukru, ale są zdrowe, dietetyczne, delikatne pyszne i od których na pewno nie przytyjemy. Co powiecie na to by bliskich w święta obdarować takimi kulkami mocy? Moje powstały z bakalii Bakalland, które się świetnie do tego nadają.   

bakalie, kule mocy, bakalland, swieta, hashimoto, tarczyca, bernika, kulinarny pamietnik, slodycze, dieta

poniedziałek, 19 grudnia 2016

Ryba - kulebiak w cieście

Obowiązkowym elementem na każdej wigilii jest czerwony barszcz. Podajemy go z różnymi dodatkami, jedni z uszkami, inni z pierogami, ktoś inny robi paszteciki z grzybami a jeszcze inny kulebiaka. Ile domów tyle pomysłów, smaków i tradycji. Dlatego chciałam wam podsunąć pomysł na jeszcze jeden dodatek do barszczu, a właściwie na ciekawe podanie kulebiaka z kapustą i grzybami. Co powiecie na zrobienie ryby z kruchego ciasta w środku, której schowacie kapuściany farsz? Polecam, to danie bardzo efektowne i wcale nie takie trudne. Do przygotowania ciasta użyłam mąki tortowej Lubella. Taka ryba to porcja na 3 osoby.


kulebiak, swieta, ryba w ciescie, kapusta, wigilia, bernika, kulinarny pamietnik

sobota, 17 grudnia 2016

Wyniki konkursu Poltino

Po pierwsze dziękuję wszystkim biorącym udział w konkursie Poltino. Licznie dopisaliście. Dziękujemy za wasze cudne, smaczne, świąteczne i nie tylko świąteczne przepisy. Niektóre mnie dość mocno zainteresowały. Wybór był trudny, ciężko było się zdecydować, ale wygrana osoba musi być.



piątek, 16 grudnia 2016

Świąteczny schab z wolnowaru

Kupiłam sobie wolnowor, dlatego przed świętami wypróbowuję jakie mięsa z niego można zrobić i jak smakują. Dzisiaj postanowiłam zrobić schab, mąż go przyprawił w stylu delikatnie indyjskim, ale nie zaszkodziło to mięsu, wręcz odwrotnie było pyszne. Z wolnowaru po 6 h gotowania było kruche, delikatne i soczyste, jak nigdy. Takie mięso jest idealne na świąteczny stół. 

schab, wolnowar, mieso, swieta, wieprzowina, obiad, bernika, kulinarny pamietnik

środa, 14 grudnia 2016

Wieniec szpinakowo-pomidorowy

Przedświąteczna przekąska a może eleganckie danie na świąteczny stół. Co powiecie na wieniec z ciasta francuskiego ze szpinakiem i pastą z suszonych pomidorów? Dla mnie bomba, bardzo nam smakowało, w dodatku szybko się robi i pięknie wygląda.
szpinak, poltino, wieniec, caisto fransuckie, bernika, kulinarny pamietnik, swieta

wtorek, 13 grudnia 2016

Sałatka śledziowa

Szybka propozycja świąteczną sałatkę śledziowa. Właściwie jest to prawie to samo co śledzie w śmietanie, które robię do dawna ale tym razem składniki są pokrojone bardzo drobno a do sosu dodałam curry co podkreśliło smak całej sałatki. Zapraszam, może wykorzystacie w świątecznym menu.

sledzie, salatka, wigilia, swieta, ryba, bernika, kulinarny pamietnik, przekaska

sobota, 10 grudnia 2016

Żeberka z wolnowaru

Ostatnio sprawiłam sobie nową zabawkę, wolnowar. Do tej pory takie potrawy jak pulled prok czy wolno pieczoną łopatkę albo golonko piekłam po prostu w piekarniku przez całą noc. Teraz mam od tego urządzenie. Wkładam zamarynowane mięso do naczynia, ustawiam gos na wolne pieczenie i już. Nie muszę myśleć o temperaturze, czy dobra czy za wysoka, mogę wyjść z domu na kilka godzin albo po prostu pójść spać i nie martwić się o piekarnik. A gotową potrawę mogę zostawić na ustawieniu podgrzewania i wiem że każdy domownik, gdy przyjdzie do domu będzie miał ciepły, gotowy posiłek bez dodatkowego podgrzewania na kuchence. Takie gotowanie to mi się podoba. Na pierwszy rzut poszły żeberka. Wyszły delikatne soczyste, kruche, idealne. Mniam.

zeberka, wolnowar, obiad, wieprzowina, pulled pork, wolno pieczona, bernika, kulinarny pamietnik

piątek, 9 grudnia 2016

Solianka - zupa naszych wschodnich sąsiadów

Solanka to tradycyjna zupa z kuchni rosyjskiej i ukraińskiej, popularna także w innych byłych republikach ZSRR np na Białorusi. Jest gęsta, ugotowana na mięsnym, rybnym bądź grzybowym rosole. Niezależnie od wersji zupa powinna mieć słono-kwaśny smak, uzyskiwany dzięki dodatkom czyli wody po kiszeniu, kiszonym ogórkom, a także cytrynie, oliwkom lub kaparom. Koniecznie dodaje się także śmietanę i dużo przypraw, zwłaszcza pieprzu, pietruszki. Gęstości nadaje kapusta kiszona. Zupa łączy w sobie cechy szczi i zupy ogórkowej. Zupa mocno rozgrzewa, syci i pysznie smakuje szczególnie zimą.


solianka, solanka, zupa, rosja, obiad, kapusta, bernika, kulinarny pamietnik, pomidorowa

czwartek, 8 grudnia 2016

Sangria na gorąco

Zimowe wieczory sprzyjają temu, że chętniej sięgamy po grzane wina, piwa czy inne alkoholowe rozgrzewające napoje. Dlatego chciałam was zachęcić do przygotowania domowej sangrii, ale w wersji zimowej czyli na gorąco. Wystarczy wino, owoce, brandy i gotowe. Sangria to tradycyjny hiszpański napój alkoholowy. Produkowana jest z wina z dodatkiem owoców, soków owocowych, lodu oraz wzmacniaczy smakowych w postaci różnych winiaków lub innych trunków. 
Do stworzenia tego zimowego napoju zainspirował mnie konkurs organizowany przez Olympus, w którym do wygrania jest niezwykły aparat Olympus Pen E-PL8, dzięki, któremu mogłabym podszkolić swoje umiejętności foto i stworzyć naprawdę zdjęcia warte uwagi czytelników.


wtorek, 6 grudnia 2016

W Międzyczasie Coffe&Restarurant zaprasza


W sobotę na zaproszenie restauracji o nazwie "W Międzyczasie Coffe&Restarurant" w Tychach miałam przyjemność spędzić bardzo miłe popołudnie próbując włoskich dań przyrządzanych przez szefa kuchni tej restauracji.  



poniedziałek, 5 grudnia 2016

Świąteczny konkurs z marką Poltino

Moi drodzy, zapraszam na lekki, przyjemny i wartościowy konkurs z firmą Poltino producentem wysokiej jakości warzyw i owoców mrożonych.



niedziela, 4 grudnia 2016

Gęś z kaszotto cydrowym

Gęś to jedno z ulubionych naszych dań i to nie tylko w trakcie świąt. Zawsze wychodzi pyszna i od zawsze jest w naszej rodzinnej tradycji jako danie świąteczne. Nie zastąpią jej żadne indyki, czy kurczaki. Tak więc wszystkim którzy kochają gęsi jak ja polecam, a każdemu kto się jeszcze nie przekonał zapraszam do wypróbowania, bo nie wiecie co tracicie. Tym razem tradycyjnie pieczoną gęś, a właściwie jej elementy, bo miałam pierś i nogę podałam z farszem z kaszotto w cydrze. Wyszło genialnie, wyszło pysznie. Zapraszam.

ges, cydr, kasza, kaszotto, swieta, boze narodzenie, obiad, bernika, kulinarny pamietnik


sobota, 3 grudnia 2016

czwartek, 1 grudnia 2016

Schab po sztygarsku wędzony po azjatycku na herbacie

Co powiecie na małżeństwo śląsko-tajlandzkie? Czy te dwie kuchnie tak odległe od siebie na co dzień da się połączyć w jedno zgodne danie? Oczywiście że tak. Tym daniem chcę pokazać że można otworzyć kuchnię śląską na nowe smaki i pokazać że nie jest ona zamknięta swoim regionalizmem, lecz można łączyć ją dowolnie z kuchniami świata tworząc jej nowe atrakcyjne oblicze, że jest najlepszą polską kuchnią, a jednocześnie jest uniwersalna i kosmopolityczna. A w połączeniu z najpyszniejszą kuchnią świata czyli kuchnią azjatycką w tym tajlandzką tworzy idealny mariaż. Zapraszam i smacznego.

schab, wedzenie, azjatyckie, schab po sztygarsku, wok, bernika, kulinarny pamietnik