Świąteczny schab z wolnowaru
Kupiłam sobie wolnowor, dlatego przed świętami wypróbowuję jakie mięsa z niego można zrobić i jak smakują. Dzisiaj postanowiłam zrobić schab, mąż go przyprawił w stylu delikatnie indyjskim, ale nie zaszkodziło to mięsu, wręcz odwrotnie było pyszne. Z wolnowaru po 6 h gotowania było kruche, delikatne i soczyste, jak nigdy. Takie mięso jest idealne na świąteczny stół.
Świąteczny schab z wolnowaru
- ok 1,5 kg schab bez kości (może być z przerostami)
- 1 czerwona cebula
- 1 cebula
- sól
- pieprz świeżo mielony
- 2 ziela angielskie
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki imbiru mielonego
- 1 łyżeczka curry
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżki pestek dyni
Mięso natrzeć przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstawić na min 1h do lodówki. Cebulę pokroić na ósemki. Mięso włożyć do misy wolnowaru, obłożyć kawałkami cebul, posypać pestkami dyni. Wlać 1/2 szklanki wody lub bulionu. Przykryć pokrywką. Włączyć wolnowor na "Low" na 6h. Gotowe. Pokroić na plastry.
Kupiłam niedawno wolnowar i zastanawiałam się co można w nim zrobić. Teraz już wiem. dzięki za pomysł.
OdpowiedzUsuńZrobilem podobnie. Wyszedł smaczny ale.... suchy. Fakt, że schab był nie przerośnięty tłuszczem i moze to dla tego. Po krótkim namyśle przerobiłem go i warzywa na pasztet. Nic sie nie zmarnowało. :)
OdpowiedzUsuńsprawdze
OdpowiedzUsuńkoniecznie. Czekam na wynik.
Usuń