Świąteczny schab z wolnowaru

Kupiłam sobie wolnowor, dlatego przed świętami wypróbowuję jakie mięsa z niego można zrobić i jak smakują. Dzisiaj postanowiłam zrobić schab, mąż go przyprawił w stylu delikatnie indyjskim, ale nie zaszkodziło to mięsu, wręcz odwrotnie było pyszne. Z wolnowaru po 6 h gotowania było kruche, delikatne i soczyste, jak nigdy. Takie mięso jest idealne na świąteczny stół. 

schab, wolnowar, mieso, swieta, wieprzowina, obiad, bernika, kulinarny pamietnik

Świąteczny schab z wolnowaru
  • ok 1,5 kg schab bez kości (może być z przerostami) 
  • 1 czerwona cebula
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
  • 2 ziela angielskie 
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki imbiru mielonego
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżki pestek dyni


Mięso natrzeć przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstawić na min 1h do lodówki. Cebulę pokroić na ósemki. Mięso włożyć do misy wolnowaru, obłożyć kawałkami cebul, posypać pestkami dyni. Wlać 1/2 szklanki wody lub bulionu. Przykryć pokrywką. Włączyć wolnowor na "Low" na 6h. Gotowe. Pokroić na plastry. 

schab, wolnowar, mieso, swieta, wieprzowina, obiad, bernika, kulinarny pamietnik

schab, wolnowar, mieso, swieta, wieprzowina, obiad, bernika, kulinarny pamietnik

4 komentarze:

  1. Kupiłam niedawno wolnowar i zastanawiałam się co można w nim zrobić. Teraz już wiem. dzięki za pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobilem podobnie. Wyszedł smaczny ale.... suchy. Fakt, że schab był nie przerośnięty tłuszczem i moze to dla tego. Po krótkim namyśle przerobiłem go i warzywa na pasztet. Nic sie nie zmarnowało. :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger