Zupa botwinka z ogórkami kiszonymi

Lato to chłodniki, lato to najpiękniejsza z polskich zupa, czyli różowa botwinka. Tej królowej wiosny i lata nie może zabraknąć na naszym stole. Uwielbiam botwinkę, zarówno na ciepło jak i w chłodniku. Ta wersja jest przygotowana na ciepło, ale wyśmienicie smakuje także schłodzona dzięki orzeźwiającemu dodatkowi ogórków kiszonych. Zapraszam na zwykłą, prostą ale pyszną zupę, połączenie buraczkowej i ogórkowej. Polecam. 


zupa, botwinka, botwina, obiad, ziemniaki, buraki, kiszone, bernika, kulinarny pamietnik

Zupa botwinka z ogórkami kiszonymi 
  • 1 duży pęczek młodej botwinki z buraczkami
  • 4-6 młodych ziemniaków (w zależności od wielkości) 
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 l  wywaru drobiowego lub warzywnego
  • 2 liście laurowe
  • 3 szt. ziela angielskiego
  • 3 kiszone ogórki
  • świeży koperek
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
  • 3 łyżki śmietany do zup 18%

  

Przygotować bulion. Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w kostkę (jeśli mają bardzo cienką skórkę wystarczy dobrze wyszorować). Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kosteczkę. Botwinkę umyć, odciąć buraczki. Liście i łodyżki posiekać. Buraczki pokroić w kostkę. Używać rękawiczek bo buraczki farbują ręce. 
W szerokim garnku na oliwie podsmażyć ziemniaki przez ok 5 minut, dodać cebulkę i czosnek, również chwilę podsmażyć. Wlać gorący bulion, zagotować. Dodać botwinkę (liście, łodygi i buraczki), ziele angielskie i liście laurowe. Gotować na małym ogniu przez 20 minut, aż ziemniaki będą prawie miękkie. Ogórki zetrzeć na tarce na grubych oczkach. 
Koperek posiekać, dodać do zupy razem z ogórkami, doprawić do smaku pieprzem. Gotować jeszcze 5 minut. Spróbować zupy, jeśli jest za delikatna można wlać trochę kwasu z ogórków kiszonych.
Do śmietany wlać łyżkę wywaru, wymieszać, dodać w ten sposób jeszcze 3 łyżki wywaru. Tak zahartowaną śmietanę wlać do zupy. Wymieszać, ale już nie podgrzewać. Zupę wlać na talerze, można posypać koperkiem lub szczypiorkiem. 


zupa, botwinka, botwina, obiad, ziemniaki, buraki, kiszone, bernika, kulinarny pamietnik


zupa, botwinka, botwina, obiad, ziemniaki, buraki, kiszone, bernika, kulinarny pamietnik

2 komentarze:

  1. Piękny kubek oraz łyżka, można prosić jakiś link do nich?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Łyżka kupiona na targu staroci a garnuszek z tego co pamietam to w sklepie z gospodarstwem domowym.

      Usuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger