Matcha migdałowe popękane ciastka
Niedawno pokazywałam wam te ciastka “cookies crincle” w wersji bezglutenowej migdałowo-cytrynowe. Postanowiłam zrobić je ponownie, ale tym razem o smaku ulubionym moje córki czyli z herbatą matcha. Wyszły zaskakująco dobre. Samo ciasto jest proste w przygotowaniu i nie wymaga chłodzenia. Idealny wypiek w godzinę. A smak możecie zmodyfikować dodając swoje ulubione składniki. Polecam.
Matcha migdałowe popękane ciastka
- 200 g mąki migdałowej
- 200 g drobnego cukru
- szczypta soli
- 2 białka jajek
- skórka starta z cytryny
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka herbaty sproszkowanej matcha (można 1,5 łyżeczki)
- puder cukier
Piekarnik rozgrzać do 150 st. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, podwójnie (2 arkusze).
W dużej misce wymieszać mąkę migdałową, cukier, matcha, skórkę z cytryny i sól. Do drugiej miski wlać białka jajek, dodać ¼ łyżeczki soku z cytryny i ubić pianę z białek na sztywno. Dodać pianę i resztę soku z cytryny do suchych składników. Wymieszać razem w misce, aż utworzy się miękkie, lepkie ciasto.
Do trzeciej małej miski wsypać cukier puder. Dłonie oprószyć cukrem pudrem. Będzie łatwiej formować kuleczki na ciastka. Jeśli macie małą gałkownicę do lodów to możecie jej użyć, jeśli nie to wystarczy mała łyżeczka.
Porcje ciasta nabierać gałkownicą lub łyżeczką. Rękoma uformować kuleczkę.
Zanurzyć w cukrze pudrze, dokładnie obtoczyć.
Położyć na blaszce do pieczenia, pozostawiając odstęp między ciasteczkami.
Blaszkę wstawić do piekarnika na środkowy poziom, grzałka góra dół, piec przez 30 do 35 minut, aż ciastka pękną.
Wyjąć z piekarnika, odczekać kilka minut, a następnie przenieść na kratkę lub talerz żeby ostygły. Niezjedzone ciastka schować do szczelnego pojemnika, dzięki czemu dłużej będą świeże.
Porcje ciasta nabierać gałkownicą lub łyżeczką. Rękoma uformować kuleczkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz