Gęś z kaszotto cydrowym

Gęś to jedno z ulubionych naszych dań i to nie tylko w trakcie świąt. Zawsze wychodzi pyszna i od zawsze jest w naszej rodzinnej tradycji jako danie świąteczne. Nie zastąpią jej żadne indyki, czy kurczaki. Tak więc wszystkim którzy kochają gęsi jak ja polecam, a każdemu kto się jeszcze nie przekonał zapraszam do wypróbowania, bo nie wiecie co tracicie. Tym razem tradycyjnie pieczoną gęś, a właściwie jej elementy, bo miałam pierś i nogę podałam z farszem z kaszotto w cydrze. Wyszło genialnie, wyszło pysznie. Zapraszam.

ges, cydr, kasza, kaszotto, swieta, boze narodzenie, obiad, bernika, kulinarny pamietnik




Gęś z kaszotto cydrowym

mięso:
  • gęś (najlepiej owsiana) ok 3 kg lub jej elementy (pierś i noga) ok 1,8 kg
  • główka czosnku
  • 3 łyżki soli
  • łyżka pieprzu
kaszotto:
  • szklanka kaszy jęczmiennej
  • 10 pieczarek
  • cebula
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżeczka tabasco
  • natka pietruszki posiekana
  • 200 ml cydru
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz


Gęś świeżą marynujemy na 2 dni przed podaniem. Używamy do tego dużo czosnku przeciśniętego przez praskę wymieszanego z solą i pieprzem. Mieszaniną nacieramy całą gęś od środka i na zewnątrz i odstawiamy w chłodne miejsce 24 h, można nawet na 48 h. Następnie gęś wkładamy do brytfanki do piekarnika nagrzanego do 200 st. Pieczemy przez ½ h, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 st. i pieczemy przez kolejne 1,5 h. W połowie pieczenia odwracamy na drugą stronę. Przy mniejszych elementach pieczemy krócej. Całość ok 2 h.

Kaszę ugotować w osolonej wodzie wg wskazań na opakowaniu. Wyjąć i odstawić na durszlak, żeby odciekła z nadmiaru wody. Grzyby pokroić w kostkę, cebule w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebule, grzyby i razem chwile smażyć. Na patelnie dołożyć ugotowaną kasze, wymieszać, dodać sos sojowy i tabasco, podlać cydrem, przykryć i dusić na wolnym ogniu 5 minut, co jakiś czas mieszając żeby się nie przypaliło. Jeśli płyn wyparuje można podlać trochę wodą. Na osobnej suchej patelni zrumienić płatki migdałowe. Do kaszy dołożyć płatki, posiekaną natką i wymieszać. Doprawić wszystko pieprzem. Porcje wyłożyć na talerze.
Na talerz wyjąć porcje kaszotto, na to ułożyć porcję gęsi.

ges, cydr, kasza, kaszotto, swieta, boze narodzenie, obiad, bernika, kulinarny pamietnik

ges, cydr, kasza, kaszotto, swieta, boze narodzenie, obiad, bernika, kulinarny pamietnik

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger