Prosty chleb na zakwasie

Kolejny etap nauki robienia chlebów na zakwasie. Tym razem wzięłam na warsztat prosty przepis ze strony lovezdrowe. Chleb jest o tyle fajny, że nie wymaga całodniowej obróbki, kilkakrotnego wyrastania, jest naprawdę prosty i pyszny. Wyszedł bardzo udany, ładnie wyrósł i miał “dziurki”. Upiekłam go na kamieniu do pizzy, który świetnie się sprawdza do pieczenia chlebów. Polecam. 


chleb, pieczywo, zakwas, sniadanie, bernika, kulinarny pamietnik, zytni



Prosty chleb na zakwasie 
  • 300 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 500 g mąki chlebowej pszennej (typ 750), plus dodatkowo do oprószenia
  • 250 ml letniej wody
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki soli 
  • olej 


W misce wymieszać mąkę, zakwas i 250 ml wody. Dodać cukier i sól. Wyrobić ciasto ręcznie na omączonym blacie lub za pomocą miksera z hakiem do ciast, do osiągnięcia tzw. „efektu szyby” (w którym ciasto można rozciągać, aż stanie się tak cienkie, że stanie się przezroczyste).
Gotowe ciasto uformować włożyć do lekko naoliwionej miski, przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić na 2-3 godziny w ciepłym miejscu. Jeśli ciasto słabo rośnie można zostawić nawet dłużej. Ciasto można też przygotować dzień przed pieczeniem, co pozwoli na dalsze wydłużenie procesu fermentacji. Po wyrobieniu ciasta włożyć je w misce do lodówki na noc. Wyjąć z lodówki na 1,5 godziny przed dalszą obróbką. Ja właśnie tak zrobiłam. Ciasto trzymałam w piekarniku nagrzanym do 30 st. 



Gotowe ciasto wyjąć z miski na omączony blat i odgazować, czyli ciasto należy lekko rozpłaszczyć nadając prostokątny kształt, teraz odgazować, czyli pozbyć się nadmiaru gazów wytworzonych przez zakwas, poprzez złożenie ciasta na pół i jeszcze raz na pół i lekkie jego naciskanie otwartymi dłońmi. Następnie złożyć ciasto, uformować bochenek w kształcie kulki. Miskę lub koszyk do wyrastania chleba wyłożyć ściereczką, posypać obficie mąką i umieścić w nim ciasto szwem do góry. Przykryć i pozostawić do wyrastania w cieple kolejne 2,5 godziny.


W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 230 st. C. Do środka można włożyć garnek żeliwny do pieczenia chleba albo np kamień do pieczenia pizzy jeśli taki posiadacie. Nagrzewać go przez 30 min. 
Wyrośnięty chleb ułożyć albo na gorącej blasze lub gorącym kamieniu albo włożyć do gorącego garnka. Za pomocą cienkiego, ostrego noża naciągnąć dwa lub trzy razy na wierzch bochenka, posypać mąką i umieścić w piekarniku. Piec przez 35-40 minut. 



Bochenek wyjąć i przełożyć na kratkę do studzenia. 



Po upieczeniu gotowy chleb ważył 1,20 kg. 

chleb, pieczywo, zakwas, sniadanie, bernika, kulinarny pamietnik, zytni


chleb, pieczywo, zakwas, sniadanie, bernika, kulinarny pamietnik, zytni


chleb, pieczywo, zakwas, sniadanie, bernika, kulinarny pamietnik, zytni

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger