środa, 14 grudnia 2016

Wieniec szpinakowo-pomidorowy

Przedświąteczna przekąska a może eleganckie danie na świąteczny stół. Co powiecie na wieniec z ciasta francuskiego ze szpinakiem i pastą z suszonych pomidorów? Dla mnie bomba, bardzo nam smakowało, w dodatku szybko się robi i pięknie wygląda.
szpinak, poltino, wieniec, caisto fransuckie, bernika, kulinarny pamietnik, swieta

Wieniec szpinakowo-pomidorowy
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • starty zółty ser
nadzienie szpinakowe:
  • 6 kulek szpinaku Poltino
  • łyżeczka czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • pieprz świeżo mielony
  • 50 g sera feta
  • 4 łyżki sera żółtego startego
nadzienie pomidorowe:
  • 4 suszone pomidory w oleju
  • 1 łyżka oliwy z oliwek (w razie potrzeby) lub oliwy z pomidorów suszonych
  • 1 łyżka kaparów
  • łyżka pestek dyni
  • ząbek czosnku
  • kilka liści bazylii
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/3 łyżeczki octu balsamicznego
  • sól do smaku
  • świeżo zmielony czarny pieprz do smaku


Płat ciasta rozłożyć na blacie na papierze do pieczenia. Przekroić na pół.
Zrobić nadzienia. Szpinak rozmrozić (np w mikrofalówce), dodać ser feta, żółty starty ser, przyprawy, wszystko wymieszać.
W blenderze umieścić odsączone z zalewy pomidory, pestki dyni, kapary, czosnek, listki bazylii, koncentrat pomidorowy i zmiksować wszystko na właściwą dla siebie konsystencje. Doprawić solą, pieprzem, octem balsamicznym, wymieszać. Jeśli jest zbyt geste dodać oliwę z oliwek lub oliwę z pomidorów.
Połowę każdego kawałek sera posmarować nadzianiem zielony a druga polowe czerwonym. Posypać startym serem. 


Następnie zrolować ciasto tak by zwijać jednocześnie oba kolory nadzienia.


Naciąć ciasto wzdłuż, pozostawiając u góry kawałek nierozcięty.


Chodzi o to żeby móc je skręcić jak warkocz i żeby się ciasto nie rozpadło.  


Z drugim kawałkiem ciasta zrobić to samo. Połączyć dwa kawałki ciasta ze sobą, tworząc okrąg ściskając końce ze sobą. Posypać startym serem.


Włożyć do nagrzanego do 180 st piekarnika i piec 25-30 minut, aż się przyrumieni.


szpinak, poltino, wieniec, caisto fransuckie, bernika, kulinarny pamietnik, swieta

szpinak, poltino, wieniec, caisto fransuckie, bernika, kulinarny pamietnik, swieta

Do stworzenia zimowej, świątecznej wersji takiej przekąski zainspirował mnie konkurs organizowany przez Olympus, w którym do wygrania jest niezwykły aparat Olympus Pen E-PL8, dzięki, któremu mogłabym podszkolić swoje umiejętności foto.

zBLOGowani.pl

2 komentarze:

  1. Ależ apetyczne zdjęcia. Pięknie wyszły. przepis tez mi się podoba.

    OdpowiedzUsuń
  2. Super połączenie, wykorzystam na Sylwestra.

    OdpowiedzUsuń