środa, 20 kwietnia 2016

Trifle z adwokatowym ryżem, kiwi i ananasem

Nie przepadam za deserami w których jest ryż. W ogóle ryż na słodko to nie moja. Może dlatego postanowiłam znaleźć sposób, na deser który spowoduje że będę w stanie go zjeść, a może nawet polubię. I chyba mi się udało, bo mi smakowało. To połączenie ryżu jaśminowego, mleka kokosowego, ajerkoniaku, domowego kisielu z kiwi i ananasa oraz anyżków. A zapomniałabym i kremu custard. Wszystko w maleńkim deserze, który nie tylko ładnie wyglądał ale i smakował.


ryz, trifle, custard, anans, kiwi, deser, bernika, kulinarny pamietnik

Trifle z adwokatowym ryżem, kiwi i ananasem

ryż:
  • 50 g ryżu jaśminowego
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 200 ml mleka
  • 50 ml ajerkoniaku (lub więcej w zależności od smaku)
kisiel:
  • 3 plastry ananasa
  • kiwi
  • 1,5 szklanki wody
  • 2 łyżki cukru
  • ok 1-2 łyżek mąki ziemniaczanej (w zależności od pożądanej konsystencji)
krem custard:
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka cukru
  • ziarenka z laski wanilii
dekoracja:
  • śląskie ciasteczka anyżkowe czyli anyżki
  • kiwi
  • plaster ananasa

Ryż wypłukać pod bieżącą wodą. W garnku zagotować mleko kokosowe, mleko zwykłe, cukier. Dodać ryż, wymieszać i gotować na wolnym ogniu 10 minut. Odstawić do ostygnięcia. Następnie chłodny ryż wymieszać z ajerkoniakiem.

Ananasa i kiwi obrać, zmiksować na papkę. Szklankę wody z  cukrem zagotować. Dodać owoce i razem gotować 5 minut. Następnie mąkę rozmieszać w połowie szklanki wody. Wlać do masy owocowej. Dokładnie wymieszać i zagotować.

Krem: śmietankę zagotować z laską wanilii, żółtka ubić z cukrem na puszysty kogel-mogel, ciągle ubijając, wlewać gorącą śmietankę. Masę ponownie przelać do rondla, podgrzewać, ciągle mieszając, aż stanie się gęsta.  Zdjąć z ognia, studzić ciągle mieszając w zimnej kąpieli. Należy uważa by masy nie doprowadzić do zagotowania, inaczej się zważy.
Kiwi pokroić na plastry, resztę w drobną kostkę. Plaster ananasa ugrillować.
Plasterkami owoców wyłożyć boki naczynia, w którym będzie deser. Do środka włożyć porcje ryżu. Pokruszyć anyżki. Polać łyżką kremu custard. Na to wyłożyć porcje kisielu. Ponownie pokruszyć anyżki. Przykryć kremem. Na wierzchu ułożyć owoce w tym kawałki grillowanego ananasa.

ryz, trifle, custard, anans, kiwi, deser, bernika, kulinarny pamietnik

ryz, trifle, custard, anans, kiwi, deser, bernika, kulinarny pamietnik


4 komentarze: