czwartek, 25 lutego 2016

Muffinki cynamonowe jak pączki

Karnawał się skończył, ale czy za nim tęsknicie? Czy tęsknicie za pączkami, małymi słodkimi, pysznymi kaloriami? Jeśli tak to możecie na szybko przygotować sobie muffinki, które smakują jak pączki. Zrobiła je jakiś czas temu córka na popołudniowy deser. Wyszły jej znakomicie. Idealnie pasują na nadal chłodne, długie, zimowe wieczory. Źródło.




Muffinki cynamonowe jak pączki

  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mleka
posypka:
  • 1/4 -1/2 filiżanki roztopionego masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka cynamonu


Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Foremkę do muffinek wysmarować masłem. 
W misce połączyć mąkę, proszek do pieczenia, sól, gałkę muszkatołową i cynamon. W drugiej misce połączyć olej, cukier, jajko i mleko. Dodać do mokrych suche składniki i wymieszać, tylko tyle by się wszystko połączyło. Porcje ciasta włożyć do formy na muffinki do 3/4 wysokości. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut. 
W czasie, gdy muffinki się pieką stopić masło w garnuszku. W małej miseczce wymieszać cukier i cynamon. 
Upieczone, gorące muffinki wyjąć z formy. Każdą posmarować roztopionym masłem, a następnie obtoczyć w mieszance cukru i cynamonu. Ułożyć na kratce i odstawić do ostygnięcia. Smacznego.


4 komentarze:

  1. Prosty przepis, a muffinki wychodzą rewelacyjnie! Zrobiłam na małe spotkanie ze znajomymi i jedli aż im się uszy trzęsły ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciesze się niezmiernie. pozdrawiam.

      Usuń