poniedziałek, 28 września 2015

Monastyrska izba

Do tego ciasta zabierałam się jak pies do jeża, bo kilka lat odkąd zobaczyłam je w pewnej kulinarnej gazetce. W końcu nadszedł ten czas. I co? I nie żałuję. Ten deser pochodzi z kuchni rosyjskiej i jest tam bardzo popularny, znany jako Monastyrska izba (монастырская изба) lub Drwa pod śniegiem (дрова под снегом). W Polsce pojawia się także jako Klasztorna chata. 
Ciasto wygląda na trudne, ale tak naprawdę takie nie jest. Wymaga tylko dobrego zaplanowania sobie etapów. Poza tym jest pyszne i zaskakujące, bo nikt się nie spodziewa co znajdzie w środku po przekrojeniu. Polecam naprawdę go warto zrobić.  



Monastyrska izba 

ciasto:
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej (tortowa 450 lub typ 500 lub 650) 
  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g śmietany (18%)
  • 1 jajko
  • 50 g cukru białego
  • 1 łyżka wódki, spirytusu lub koniaku 
  • szczypta soli
  • ew. 1/4 łyżeczki sody lub 1 łyżeczka proszku do pieczenia
nadzienie:
  • 2 słoiki wydrylowanych wiśni w soku do deserów (słoik po ok 650-750 ml) 
do przełożenia:
  • ok. 700- 800 gęstej, tłustej śmietany 18%
  • 100 g cukru
dodatkowo:
  • starta czekolada lub kakao do dekoracji



Przygotowanie tego ciasta trzeba rozpocząć dzień wcześniej.

Wieczorem na miskę ułożyć sitko, wyścielić je gazą i wlać do niego śmietanę. Wstawić na noc do lodówki, aby śmietana odciekła.

Na drugi dzień wszystkie składniki ciasta włożyć do miski i połączyć je za pomocą miksera lub zagnieść ciasto ręcznie. Masa będzie bardzo luźna i miękka, ale tak ma być, należy ją wyjąć z miski, przełożyć na folię, owinąć dokładnie i włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny (ja zrobiłam ciasto od razu i zostawiłam na całą noc, razem ze śmietaną). 

Wiśnie również wlać na sitko i dokładnie odcedzić z soku (można zostawić na sicie na noc w lodówce). 

Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć na stolnice wysypaną mąką i podzielić na 10-15 równych części. Ja podzieliłam na 10. Każdy kawałek ważyłam, tak by były równe, ważyły mniej więcej po 85 g. Każdą część na stolnicy na mące rozwałkować cienko na prostokąt o wymiarach mniej więcej  10 x 30 cm, podsypując mąką. Nie muszą być idealnie równe, byle były mniej więcej tej samej długości. Wzdłuż dłuższego brzegu prostokąta układać wiśnie, jedna przy drugiej. Zwinąć w rulonik, dobrze zaciskając końce. Roladki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach, złączeniem na dół. 



Blachę wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika do 180 st.  na 30 min. i piec na  złoty kolor. Po upieczeniu odstawić do całkowitego wystygnięcia.

W międzyczasie śmietanę wyjąć z lodówki, przełożyć do miski i dokładnie wymieszać z cukrem. 

Na długiej tacy lub paterze ułożyć obok siebie 4 rulony (jeśli mamy ich 10, a  jeśli 15 to dół ma się składać z 5 rulonów). Posmarować porcją śmietany, na wierzchu ułożyć 3 (lub 4) ruloniki, ponownie posmarować śmietaną, następnie ułożyć 2 lub 3 ruloniki, znowu posmarować śmietaną, następnie 1 lub 2 ruloniki i śmietana. Jak został nam jeszcze rulonik to go kładziemy na górę. Ma powstać piramida. Całość posmarować resztą śmietany i posypać startą czekoladą lub kakao, można udekorować wiśniami jeśli nam pozostały. Wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc, żeby ciasto zmiękło. 
Gotowe pokroić na plastry. 



18 komentarzy:

  1. mam tak jak i Ty też od lat się do niego przymierzam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo się cieszę, że Tobie smakowało:) To ciasto zdecydowanie zaskakuje zarówno wyglądem jak i smakiem:)
    Pozdrawiam!!
    obiadgotowy.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda imponująco i łypie tymi wisienkami do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam tak samo. Dawno temu dostałam przepis, ale ciągle nie mogę się zebrać do przygotowania tego ciasta.
    Twoje wygląda wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w końcu trzeba zrobić nie będziesz żałować.

      Usuń
  5. piekłam podobne ciasto, nazywało się "klasztorna chata", przepis był nieco inny; potwierdzam: nie bardzo trudne, efektowne i bardzo smaczne ciasto

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bo to prawie to samo ciasto, różni sie tylko drobnymi szczegółami.

      Usuń
  6. ależ piękne! trzeba by spróbować i zrobić

    OdpowiedzUsuń
  7. Wow, podoba mi się , muszę wypróbować koniecznie:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. koniecznie polecam. pozdrawiam.

      Usuń
    2. a jak długo ono może stać w lodówce?

      Usuń
    3. Tak jak napisalam kilka godzin. Ja zrobilam je o 23 a rano na 7 bralam do pracy. Wystarczy juz 5 godzin by rurki zmiekly.

      Usuń
  8. Od dłuższego czasu mam ją na oku i nieśmiało planuję ;) Boję się tylko go kremu ze śmietany, czy bezie wystarczająco gęsty i stabilny. Bajka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. będzie gesty. spokojnie. trzymam kciuki.

      Usuń