Kanapka z hummusem i pieczonymi warzywami
Czasami warto odejść od swoich przyzwyczajeń, tradycyjnych śniadań i zrobić coś innego, pysznego i do tego bezmięsnego. Bardzo lubię hummus, ale zdecydowanie za rzadko go robię. Więc gdy już go ponownie zrobiłam to oprócz zjedzenia go ot tak z chlebem postawiłam połączyć go z dodatkiem w postaci pieczonych warzyw. Efekt jaki się spodziewałam czyli powstały przepyszne kanapki.
Kanapka z hummusem i pieczonymi warzywami
hummus:
- 1 puszka ciecierzycy
 - 2 łyżki soku z cytryny
 - 4 łyżki pasty tahini (pasty sezamowej)
 - 3 łyżki oliwy z oliwek
 - 3 łyżki ciepłej wody
 - 1/2 łyżeczki kuminu
 - 1/2 łyżeczki papryki
 - 2 ząbki czosnku
 - sól
 - pieprz
 
dodatki:
- kromki chleba
 - 1 papryka czerwona
 - 1 niewielka cukinia
 - ziarna słonecznika
 - oliwa z oliwek
 - natka pietruszki
 
Ciecierzycę odsączyć z zalewy.
Czosnek obrać. Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i zblendować na gładką, jednolitą masę. Gotowy hummus opcjonalnie doprawić do smaku.
Jeśli hummus będzie za gęsty można dodać więcej wody. Gotowy hummus skropić oliwą.
Paprykę i cukinię pokroić na kawałki. Skropić oliwą i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Warzywa opiec w piekarniku, przez kilkanaście minut w temp. 200 st. aż skórka papryki lekko się przypali. Gdy warzywa będą gotowe to cukinie włożyć do miseczki. Opieczone papryki włożyć do woreczka foliowego, szczelnie zawiązać i zostawić do ostygnięcia. Następnie nożem obrać ze skórki i oczyścić z nasion. Pokroić na mniejsze kawałki. Upieczone warzywa oprósz delikatnie solą.




smacznie wygląda
OdpowiedzUsuńWarto spróbować. Uwielbiam takie nowości
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja kanapkowa. Uwielbiam hummus i od niedawna sama zaczęłam robić.
OdpowiedzUsuń