Tatar noworoczny

Kocham tatar chyba jak większość Polaków. Klasyka polskiej kuchni, która dzięki dodatkom, podaniu wyzwala kreatywność. Ta smaczna przekąska za każdym razem może być inna, nietypowa i zaskakująca. Mój tatar na Nowy Rok to okrąg udekorowany marynatami, piklami, francuską musztardą i włoskim serem. Tak naprawdę tym co akurat było w lodówce. Jednak niezależnie, czy dodatki będą klasyczne czy nie, to jego podanie może sprawić, że będzie to tatar niezwykły. Bawcie się więc tym daniem do woli, twórzcie tatarskie arcydzieła na romantyczne kolacje czy imprezy w większym gronie. 

tatar, wolowina, przekaska, impreza, mieso wolowe, bernika, kulinarny pamietnik

Tatar noworoczny

  • 500 g chudego mięsa wołowego (polędwica, ligawa, udziec) lub gotowego tatara
  • 100 ml zimnej wody
  • 2 żółtka 
  • 1 średnia cebula
  • sól
  • pieprz
  • 2-3 ogórki konserwowe
  • kilka pieczarek konserwowych lub domowych marynowanych grzybów (u mnie rydze)
  • 2-3 koktajlowe pomidory
  • kapary (duże jak i małe)
  • ser parmezan lub grana padano
  • musztarda francuska
  • opcjonalnie czarnuszka

  

Cebulę bardzo drobno posiekać. Jajka sparzyć we we wrzątku, by pozbyć się drobnoustrojów, następnie rozbić i oddzielić żółtka, bo tylko je użyjemy. 

Mięso musi być bardzo świeże i najlepiej z pewnego źródła. Jeśli korzystamy z gotowego tatara jakie są dostępne w sklepach to też sprawdźmy jego datę, by był jak najbardziej świeży. Surowe, schłodzone mięso natomiast oczyścić z błon, następnie pokroić na mniejsze kawałki, po czym posiekać za pomocą ostrego noża na bardzo drobno. Jest to jednak dość pracochłonne. Dlatego można je zmielić na sitku o grubych oczkach.

Tak przygotowane mięso przełożyć do miski, dodać wodę, żółtka, doprawić solą i pieprzem i wyrobić ręką do połączenia się wszystkich składników, tak by mięso nie było zbite. Na koniec dodać pokrojoną drobno cebulkę i ponownie całość wymieszać. Mokrymi rękoma z masy mięsnej uformować koło, przełożyć je na talerz, na środku robiąc dziurę dzięki czemu otrzymamy okrąg. Wyrównać środek i brzegi. 

Tak przygotowanego tatara ozdobić kaparami, pomidorkami, grzybkami i ogórkami zarówno w całości jak drobno posiekanymi, musztardą i płatkami sera. Posypać wszystko czarnuszką. Podać ze świeżym pieczywem.

tatar, wolowina, przekaska, impreza, mieso wolowe, bernika, kulinarny pamietnik

tatar, wolowina, przekaska, impreza, mieso wolowe, bernika, kulinarny pamietnik


4 komentarze:

  1. Pysznie się prezentuje. Bardzo lubię. Jadłam w Nowy Rok, ale narobiłaś mi znowu ochoty.

    OdpowiedzUsuń
  2. W takim wydaniu jeszcze tatara nie jadłam. U nas zawsze ten sam czyli wołowina żółtko, magi i dodatki cebulka i ogórek kiszony. Czasami robie tez z łososia ale bardzo żadko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie jadlam nigdy takiego. Wygąda apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  4. Idealny na Nowy Rok. Tak apetycznego tatara jeszcze nie udało mi się wykonać. ;)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger