Curry słodko-kwaśne z kurczakiem i jogurtem

Lubię kuchnię wschodnią, indyjska. Szczególnie ukochałam szybkie curry na mleczkach koksowych i pastach curry. Z kawałka mięsa, warzyw i aromatycznych przypraw zawsze wyjdzie szybki i pyszny obiad dla wielbicieli indyjskich smaków. Zapraszam na curry słodko-kwaśne z kurczakiem i jogurtem.  My uwielbiamy takie obiady. 

kurczak, curry, mleczko kokosowe, ryz, cukinia, papryka, obiad, bernika, kulinarny pamietnik
 

Curry słodko-kwaśne z kurczakiem i jogurtem 

  • 400 g fileta z piersi kurczaka
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 czerwona papryka 
  • 1 średnia cukinia
  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju 
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 1 kopiasta łyżka koncentratu pomidorowego
  • 400 g mleczka kokosowego (puszka)
  • 200 ml jogurtu naturalnego gęstego
  • 2 łyżeczki miodu
  • sok z 1/2 limonki 
  • 2 łyżeczki curry w proszku
  • 1 łyżka pasty zielone curry 
  • ¼ łyżeczki chili, mielonego lub pasta chilli
  • kolendra lub bazylia tajska posiekana
  • 200 g ryżu białego, długoziarnistego (np. basmati)
  • 1 łyżeczka soli 

 

Cebulę, paprykę i cukinię pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać. Kurczaka pokroić na niewielkie kawałki. 

Na dnie garnka rozgrzać olej. Wsypać posiekaną cebulę, podsmażyć, dodać czosnek i kurczaka. Smażyć wszystko przez 2 minuty co jakiś czas mieszając. Następnie dodać curry w proszku, pieprz i sól. Wymieszać. Dodać pozostałe warzywa cukinię, paprykę oraz przecier, pastę curry i mleczko kokosowe. Dokładnie wszystko wymieszać, zagotować. Garnek przykryć, ogień zmniejszyć do i gotować  20 minut. 

Gdy curry jest prawie gotowe dodać jogurt, miód, limonkę, chili, wymieszać. Gotować razem jeszcze 3 minuty, by wszystkie smaki się połączyły. Opcjonalnie doprawić wg smaku bardziej na kwaśno lub na ostro. W międzyczasie ugotować ryż w osolonej wodzie, z którym podać nasze curry. Talerz posypać posiekaną kolendrą lub bazylią tajską. 


kurczak, curry, mleczko kokosowe, ryz, cukinia, papryka, obiad, bernika, kulinarny pamietnik

kurczak, curry, mleczko kokosowe, ryz, cukinia, papryka, obiad, bernika, kulinarny pamietnik


8 komentarzy:

  1. Z chęcią spróbuję. Dawno nie robiłam takiego kurczaka

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja za kuchnia indyjska specjalnie nie przepadam, a za tajska już tak ;) nie lubię pikantnych dań i nie mogę tez ich jesc z powodu problemów żołądkowych. Taki kurczak przypadłby do gustu moim dzieciom, one uwielbiają wchodnia kuchnię i to chyba każdą. Uwielbiają próbować i nie boją się nowych smaków :)
    Przesyłam zachowam i wykorzystam przy okazji :) dziekuje bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne i z charakterem. Takie curry właściwie jest dla każdego. Nawet dzieci w naszej rodzinie lubią takie smaki.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wszystko co z curry uwielbiam, więc chętnie wypróbuję Twój przepis. Kuchnia indyjska to jedna z moich ulubionych, przepis zapisuję I wykorzystam przy najbliższej okazji :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniały przepis, który chętnie wypróbuję :) Jestem bardzo ciekawa tych wszystkich aromatów, tak cudnie skomponowanych :) Takie rozgrzewające curry w sam raz na jesienną chandrę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Boże jak dawno nie jadłam czegoś takiego! Praktycznie nawet nie pamiętam! Obowiązkowo to zrobię mu przepis wydaje się prosty! Smakowicie to zrobiłaś!

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie się prezentuje. Jesienią bardzo lubię takie aromatyczne rozgrzewające dania. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie robiłam jeszcze tej potrawy. Z chęcią spróbuję w najbliższym czasie

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger