Zawijana kanapka z warzyw

Sałatka, czy też kanapka dość nietypowa, bo w formie zrolowanej jak wrap czy tortilla. Składniki są zawinięte w liście sałaty, a do środka włożyłam to co które akurat było w lodówce. Możecie użyć warzyw, które lubicie, najlepiej jeśli są sezonowe. W taką kanapkę można zawinąć praktycznie wszystko, zrobić ją bardziej warzywną jak sałatkę lub z większą ilością innych dodatków w tym szynki, więc będzie jak kanapka. Idealnie sprawdzi się jako przekąska w pracy i w szkole. Taka dzienna porcja warzyw.

kanapka, salatka, warzywa, wrap, salata, bernika, przekaska, kulinarny pamietnik

Zawijana kanapka z warzyw

  • 4 duże liście sałaty masłowej
  • plastry szynki konserwowej 
  • plasterki ogórka świeżego 
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • kawałek papryki
  • kilka kostek sera feta 
  • natka pietruszki
  • pieprz kolorowy
  • sól
  • opcjonalnie musztarda, sos jogurtowy, majonez

 

Na foli spożywczej ułożyć liście sałatę. Następnie położyć na niej plastry szynki, na to kawałki pokrojonych warzyw: ogórka, pomidorki, paprykę, natkę pietruszki, kawałki fety, posypać wszystko odrobina sili i świeżo mielonym pieprzem. Można opcjonalnie dodać majonez, musztardę czy sos na bazie jogurtu. Całość zwinąć ciasno folią, tworząc rulon. Odstawić na pół godziny do lodówki.

Następnie delikatnie odwinąć z folii, owinąć w papier śniadaniowy i przewiązać sznureczkiem. Kanapkę przekroić ostrym nożem na pół. Jest gotowa do zjedzenia albo zabrania ze sobą. Smacznego. 

kanapka, salatka, warzywa, wrap, salata, bernika, przekaska, kulinarny pamietnik

9 komentarzy:

  1. Bardzo lubię i często jem takie ,kanapki' na śniadanie lub lunch. Pozwalają nasycić się bez zbędnych kalorii.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam tego typu kanapki i też dość często robie. Tylko ja zaczynam od placka z tortilli :) a dalej to już według uznania, jest slata, szynka albo łosoś, pomidor, ogórek, tuńczyk co mam w danej chwili pod ręką :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak to dobrze zajrzeć na blog kulinarny, dziękuję ci za wspaniałą inspirację. Właśnie się zastanawiałam co dobrego do jedzenia zabrać w podróż. Też myślę, że będzie pasowało wszystko, co znajdziemy w lodówce, łosoś też. Ależ to wszystko smakowite:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Idealna podpowiedź na zrobienie czegoś dobrego z niczego. Bo kto powiedział,że ciągle trzeba jeść chleb lub mięso. Zdrowo,lekko i jak pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie kolorowe zrolowane kanapki! Najczęściej wykorzystuje same warzywa, ale łosoś czy ser też bardzo pasuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Obecnie jestem na keto i takie kanapki są właśnie dla mnie :) Smacznie, zdrowo i niskokalorycznie :) wspaniała propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jadłabym bez opamiętniania! Co chwilę codziennie na śniadanie obiad i kolację !!! Ja po prostu uwielbiam takie rzeczy, przechodzi mnie za każdym razem deszcz po kręgosłupie jak na coś takiego patrzę!

    OdpowiedzUsuń
  8. Takie kanapki lubię najbardziej. Zdrowe, kolorowe, do pracy czy szkoły super. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciekawy pomysł. Dla kogoś kto lubi warzywa to świetna propozycja

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger