Udka z kurczaka w kremowym sosie paprykowym

Lubię szybkie, jednogarnkowe dania, szczególnie z kurczakiem. Nie wymagają od nas dużo pracy i praktycznie robią się same. Dziś zapraszam na soczyste udka z kurczaka w kremowym, mocno paprykowym sosie. Dużo przypraw, którymi natrzemy kurczaka doda wyjątkowego smaku potrawie, a wytworzony sos świetnie nada się do polania nim ryżu, klusek, ziemniaków czy zjedzenia z chlebem przez "tąkanie" jak mówią Ślązacy, czyli maczanie chleba w sosie. Polecam. 

kurczak, udka, obiad, drob, bernika, papryka, kulinarny pamietnik

Udka z kurczaka w kremowym sosie paprykowym 

  • 8 podudzi z kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1/2 szklanki wywaru drobiowego
  • 1 łyżeczka musztardy np sarepska
  • 1 łyżka pasty paprykowej węgierskiej 
  • 100 ml śmietany kremówki 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • 1 łyżka masła
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu świeżo mielonego
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • opcjonalnie ½ łyżeczki przyprawy czerwona czubryca

 

Piekarnik rozgrzać piekarnik do 200°C.

Wszystkie przyprawy do kurczaka wymieszać w misce, dodać udka z kurczaka i dokładnie natrzeć przyprawą. Można odstawić do lodówki na noc, ale wystarczy też na 1h.

Patelnię żaroodporną rozgrzać na średnim ogniu. Dodać olej, włożyć udka i smażyć przez 5 minut z każdej strony. Zdjąć z patelni.

Czosnek i cebulę drobno posiekać. Do tej samej patelni włożyć masło, następnie cebulę i czosnek. Smażyć na małym ogniu mieszając od czasu do czasu, aż cebula się delikatnie zrumieni. Wlać białe wino, gotować przez 3 minuty. Dodać wywar oraz musztardę. Doprowadzić do wrzenia. Dodać pastę paprykową, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. 

Kurczaka włożyć do sosu. Patelnię włożyć do piekarnika i piec około 30 minut. Oczywiście jeśli posiadacie taką patelnię, którą można włożyć do nagrzanego piekarnika. Natomiast jeśli nie to przełóżcie wszystko do naczynia żaroodpornego lub ceramicznego i w nim upieczcie mięso. Piec bez przykrycia.

Po upływie tego czasu naczynie wyjąć z piekarnika Udka wyjąć i przełożyć na talerz, a do sosu wlać śmietankę, wymieszać dokładnie by całość się połączyła. Włożyć ponownie udka i wstawić kurczaka jeszcze na 5 minut do piekarnika. Gotowe danie posypać posiekaną zieleniną i podać ulubionymi dodatkami. U nas to był ryż, bo świetnie nadawał sie do sosu. 

kurczak, udka, obiad, drob, bernika, papryka, kulinarny pamietnik


1 komentarz:

  1. Pysznie wykonany kurczak. Myślę, że sos paprykowy i przyprawy wiele tutaj robią.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger