Udka z kurczaka w kremowym sosie paprykowym

Lubię szybkie, jednogarnkowe dania, szczególnie z kurczakiem. Nie wymagają od nas dużo pracy i praktycznie robią się same. Dziś zapraszam na soczyste udka z kurczaka w kremowym, mocno paprykowym sosie. Dużo przypraw, którymi natrzemy kurczaka doda wyjątkowego smaku potrawie, a wytworzony sos świetnie nada się do polania nim ryżu, klusek, ziemniaków czy zjedzenia z chlebem przez "tąkanie" jak mówią Ślązacy, czyli maczanie chleba w sosie. Polecam. 

kurczak, udka, obiad, drob, bernika, papryka, kulinarny pamietnik

Udka z kurczaka w kremowym sosie paprykowym 

  • 8 podudzi z kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1/2 szklanki wywaru drobiowego
  • 1 łyżeczka musztardy np sarepska
  • 1 łyżka pasty paprykowej węgierskiej 
  • 100 ml śmietany kremówki 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • 1 łyżka masła
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu świeżo mielonego
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • opcjonalnie ½ łyżeczki przyprawy czerwona czubryca

 

Piekarnik rozgrzać piekarnik do 200°C.

Wszystkie przyprawy do kurczaka wymieszać w misce, dodać udka z kurczaka i dokładnie natrzeć przyprawą. Można odstawić do lodówki na noc, ale wystarczy też na 1h.

Patelnię żaroodporną rozgrzać na średnim ogniu. Dodać olej, włożyć udka i smażyć przez 5 minut z każdej strony. Zdjąć z patelni.

Czosnek i cebulę drobno posiekać. Do tej samej patelni włożyć masło, następnie cebulę i czosnek. Smażyć na małym ogniu mieszając od czasu do czasu, aż cebula się delikatnie zrumieni. Wlać białe wino, gotować przez 3 minuty. Dodać wywar oraz musztardę. Doprowadzić do wrzenia. Dodać pastę paprykową, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. 

Kurczaka włożyć do sosu. Patelnię włożyć do piekarnika i piec około 30 minut. Oczywiście jeśli posiadacie taką patelnię, którą można włożyć do nagrzanego piekarnika. Natomiast jeśli nie to przełóżcie wszystko do naczynia żaroodpornego lub ceramicznego i w nim upieczcie mięso. Piec bez przykrycia.

Po upływie tego czasu naczynie wyjąć z piekarnika Udka wyjąć i przełożyć na talerz, a do sosu wlać śmietankę, wymieszać dokładnie by całość się połączyła. Włożyć ponownie udka i wstawić kurczaka jeszcze na 5 minut do piekarnika. Gotowe danie posypać posiekaną zieleniną i podać ulubionymi dodatkami. U nas to był ryż, bo świetnie nadawał sie do sosu. 

kurczak, udka, obiad, drob, bernika, papryka, kulinarny pamietnik


9 komentarzy:

  1. Pysznie wykonany kurczak. Myślę, że sos paprykowy i przyprawy wiele tutaj robią.

    OdpowiedzUsuń
  2. Te udka uśmiechają się do mnie i aż tu mi pachną :) moi chłopcy uwielbiają udka i myślę że dla nich to bedzie idealny obiadek :) dziekuje za przepis , przyda się :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetyczne danie. Zjadłabym nawet teraz, w porze o której już nie jadam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię dania z kurczaka, a Twój przepis wygląda bardzo apetycznie. Wyobrażam sobie, jak musi być aromatyczne przy tych wszystkich składnikach. Zapisuję przepis I na pewno wykorzystam :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. To są zdecydowanie moje smaki. Kurczak i papryka tworzą razem doskonały duet smakowo-aromatyczny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszny obiad. Takiego sosu jeszcze nie robiłam

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny pomysł na obiad, muszę koniecznie spróbować to zrobić, dzięki!
    A propos: na Śląsku się mówi „tōmkać” (niedok.), wzgl. „potōmkać” (dok.). Tąkanie to nie po śląsku, bo litery ą nawet nie ma w śląskim alfabecie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za uwagę. fatycznie szybciej powinnam napisać tonkać bo tak u nas się mówi, chociaż napisanie tego co gwarą się mówi nie jest proste. ja niestety użyłam od dziecka "tąkać", "potąkać" i stąd pewnie ten błąd w zapisie. pozdrawiam.

      Usuń
    2. Zapis języka śląskiego zawsze był niejednoznaczny, dlatego właśnie w 2010 powstał Ślabikŏrzowy szrajbōnek – https://szl.wikipedia.org/wiki/Wikipedyjo:%C5%9Alabik%C5%8Frzowy_szrajb%C5%8Dnek. Fajna sprawa, warto się zapoznać i stosować ;)

      Usuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger