Baklawa - greckie wspomnienie wakacji
Jeśli ktoś był na wakacjach w Grecji czy Turcji to na pewno spotkał się z pysznym, niezwykle słodkim, lekko klejącym ciastem czyli baklava/baklawa. Zresztą szczególnie w Grecji to praktycznie narodowy deser i będąc tam nie sposób go nie spróbować. Klasyczną baklawę przygotowuje się z ciasta listkowego zwanego w Grecji ciastem filo i przełożonego warstwami pokrojonych orzechów. Całość zapieka się, następnie polewa syropem z wody, cukru i soku cytrynowego. Wierzch posypuje się drobno tłuczonymi, solonymi orzeszkami pistacjowymi. Zapraszam.
Baklawa
- 300 g ciasta filo (opakowanie)
- 250 g orzechów włoskich, zmielonych (niekoniecznie super drobno)
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki cukru
- 150 g masła roztopionego
- 170 g cukru
- 50 g miodu
- 150 ml wody
- 1 łyżka soku z cytryny
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- pistacje solone drobno posiekane
Przygotować formę, w której będzie pieczona baklawa (u mnie ok 20x30cm). Wysmarować blaszkę roztopionym masłem za pomocą pędzelka. Dostosować ilość płatów do rozmiaru formy, czyli przeciąć ciasto np na 3 lub więcej tak by pasowały dokładnie do formy.
Orzechy zmielić za pomocą blendera lub malaksera. Nie muszą być bardzo drobne, ale też nie za grube bo twarde kawałki orzechów w trakcie jedzenia baklawy nie są przyjemne. Orzechy w misce wymieszać z cynamonem.
Pojedyncze płaty ciasta układać jedno na drugim w formie, smarując każdy masłem przed położeniem następnego. Takim sposobem ułożyć 6 płatów
Wysypać połowę orzechów na płaty. Ułożyć kolejne 4 płaty ciasta smarując każdy masłem. Wysypać pozostałe orzechy. Ułożyć ostatnie płaty ciasta - powinno być 6 - również każdy smarując masłem. Ciasto pokroić na kawałki (kwadraty, trójkąty lub romby) za pomocą ostrego noża. Po upieczeniu będzie to bardzo trudne.
Wstawić baklawę do nagrzanego do 160ºC piekarnika i piec około 40 minut.
Kiedy ciasto się piecze, ugotować syrop. Zagotować wodę z miodem i cukrem, po czym gotować na małym ogniu, aż powstanie syrop, który nie powinien być zbyt gęsty. Następnie dodać sok z cytryny i otartą skórkę z cytryny, wymieszać. Syrop lekko przestudzić.
Upieczoną baklawę wyjąć z piekarnika, jeszcze gorącą polać syropem. Wierzch posypać posiekanymi drobno pistacjami. Odstawić ciasto na minimum kilka godzin, dzięki czemu syrop się całkowicie wchłonie a ciasto zmięknie i będzie odpowiednio nawilżone. Smacznego.
Pyszny grecki deser. Wielbiciele orzechów na pewno go polubią.
OdpowiedzUsuńNigdy nie próbowałam. Brzmi smacznie, warto spróbować
OdpowiedzUsuńKiedyś miałam okazję spróbować. Pamiętam jej pyszny smak. :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda. Bardzo lubię poznawać kuchnie świata
OdpowiedzUsuńMusi być smaczna. Z chęcią bym spróbowała
OdpowiedzUsuń