Herbata na zimno z mango i marakują

Moje ulubione latem smaki to przede wszystkim mango, limonka i marakuja. Dlatego gdy kupiłam herbatę parzoną na zimno tzw. Cold Brew postanowiłam ją połączyć właśnie z tymi owocami, by powstał lekko słodki, lekko kwaśny, orzeźwiający i przypominający mi Tajlandię napój. Zapraszam na moje letnie orzeźwienie czyli herbatę na zimno z mango i marakują. 

herbata-mango-maracuja-zimno-lato-bernika-kulinarny pamietnik


Herbata na zimno z mango i maracują 

  • 2 torebki herbaty dowolnej herbaty najlepiej Cold Brew czyli parzonej na zimno 
  • 1 mango
  • 2 owoce marakui
  • 2 szklanki wody
  • limonka
  • listki mięty 


Zalać zimną wodą torebki herbaty cold brew. Jeśli mamy zwykłą herbatę to ją zaparzyć i odstawić by ostygła. Mango pokroić w kostkę, rozgnieść i przecisnąć przez sitko by zrobić puree. Marakuję przekroić na pół, a następnie wyjąc miąższ łyżką.


Do zimnej herbaty dodać puree z mango i miąższ marakui. Wymieszać dokładnie. Herbatę doprawić sokiem limonki, opcjonalnie dosłodzić cukrem trzcinowym, dodać plasterki limonki i listki mięty.


herbata-mango-maracuja-zimno-lato-bernika-kulinarny pamietnik

herbata-mango-maracuja-zimno-lato-bernika-kulinarny pamietnik

2 komentarze:

  1. Cold brew z marakują...to musi być rozkosznie pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Czuję się niesamowicie zachęcona aby spróbować tego przepisu! Prezentuje się wyśmienicie i także na pewno smakuje! To musi być przysłowiowe niebo w gębie! Uwielbiam takie napoje! Serdecznie pozdrawiam Kasia Ula Franiszyn-Luciano

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger