Makaron w sosie pomidorowym z tuńczykiem

Dzisiaj propozycja na pyszny i ekspresowy obiad, czyli makaron z tuńczykiem i pomidorami. To klasyka sama w sobie. Wystarczy puszka tuńczyka, trochę kaparów, pomidory i makaron. Makaron tak naprawdę może być jakikolwiek, jaki akurat macie lub jaki lubicie. Pasuje tu zarówno cienki jak spaghetti czy grubszy jak penne, rigatoni czy pappardelle. Tuńczyk z puszki wymieszany z kaparami i pomidorami da wspaniały sos a obiad ten powstanie w mniej niż 20 minut. Polecam, bo nie ma nic prostszego. 

makaron, sos pomidorowy, pomidory, tunczyk, obiad, kapary, bernika, kulinarny pamietnik

Makaron w sosie pomidorowym z tuńczykiem

  • 250 g makaronu spaghetti, penne lub innego ulubionego
  • 150 g tuńczyka w sosie własnym lub w oliwie odsączonego (ja wolę w oliwie)
  • 1 cebula
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1-2 łyżki kaparów solonych odsączonych z zalewy (owoce nasturcji)
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego świeżo mielonego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 30 g sera parmezan  

 

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odlać 1/2 szklanki wody z gotowania, a następnie odcedzić makaron. Parmezan drobno zetrzeć do miseczki.

Rozgrzać dużą patelnię z oliwą na niskim ogniu. Cebulę drobno posiekać i zeszklić, mieszając od czasu do czasu. Dodać pomidory z puszki, sól, pieprz, oregano. Dusić na małym ogniu 10 minut. Następnie dodać do sosu odsączonego tuńczyka, 1/4 szklanki wody z gotowania makaronu, wymieszać, dodać kapary, gotować całość 2-3 minuty. Na koniec cały sos wymieszać delikatnie z makaronem i parmezanem. Makaron z tuńczykiem i pomidorami podawać na ciepło jako danie główne. Smacznego.

makaron, sos pomidorowy, pomidory, tunczyk, obiad, kapary, bernika, kulinarny pamietnik

makaron, sos pomidorowy, pomidory, tunczyk, obiad, kapary, bernika, kulinarny pamietnik


7 komentarzy:

  1. Uwielbiam ten makaron i często go robię. Ja czasami dodaje jeszcze świeże pomidorki koktajlowe i natkę pietruszki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też bezapelacyjnie wolę w oliwie. A w pomidorowym jeszcze nie robiłam, zawsze w śmietanowym. Chętnie wypróbuję Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prosto, szybko i smacznie. Lubię takie pomysły na obiad, zwłaszcza, latem, kiedy szkaoda mi czasu na gotowanie bardziej wyszukanych dań

    OdpowiedzUsuń
  4. Rewelacyjny pomysł na obiad :) lubie takie smaki. Makarony mogę jeść pod każdą postacią :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Tuńczyk tylko w oliwie. Mam też swoją ulubioną firmę, która sprzedaje tuńczyka w słoikach. Taki makaron to sobie zrobię, dawno nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Jadłabym o każdej porze! Makarony mają to do siebie że smakują teoretycznie ze wszystkim! Twoje danie prezentuje się wyśmienicie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Podsunęłaś mi pomysł na jutrzejszy obiad. Tylko Syn prosi, żeby były kokardki lub świderki.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger