Curry z kurczakiem i groszkiem cukrowym
Groszek cukrowy to bardzo dobre i ciekawe warzywo, idealnie pasujące do gulaszy, sałatek czy jako dodatek do obiadu. Ja dzisiaj postanowiłam dodać go do curry z kurczaka. Jego chrupkość świetnie uzupełniła kremowy i rozgrzewający smak curry. Polecam serdecznie. Pokochacie groszek tak jak ja.
Curry z kurczakiem i groszkiem ptysiowym
- 400 g fileta z piersi kurczaka
- 1 papryka czerwona
- 200 g cukinii (1 niewielka)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 400 g mleczka kokosowego
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego
- 2 łyżeczki curry indyjskiego
- ½ łyżeczki kurkumy
- ¼ łyżeczki chili, mielonego
- 1-2 łyżki pasty czerwonej curry
- sok z ½ limonki
- garść świeżego groszku cukrowego
- kolendra świeża
- ryż ilość wg uznania
W czasie, gdy będziemy przygotowywać curry ugotować na sypko ryż.
Piersi z kurczaka pokroić na niewielkie kawałki. Cebulę, cukinię i paprykę pokroić w kostkę. W szerokim garnku z grubym dnem albo np. w woku rozgrzać olej, dodać cebulę, podsmażyć. Następnie dodać paprykę, cukinię i smażyć przez minutę. Dodać kawałki kurczaka, sól, pieprz, curry, chili, kurkumę. Wszystko dokładnie wymieszać. Całość smażyć przez ok 2-3 minuty mieszając co jakiś czas, żeby sie nic nie przypaliło. Wlać puszkę mleka kokosowego, dodać pastę curry oraz przecier pomidorowy. Wymieszać. Gotować pod przykryciem 15 minut.
W trakcie gdy curry sie gotuje ugotować groszek cukrowy przez 2 minuty we wrzątku. Odcedzić do miseczki. Do gotowego curry dodać groszek, wymieszać, doprawić sokiem z limonki. Curry podać na talerzu z ryżem, posypane posiekaną natką lub kolendrą.
Pyszny groszek w tej kompozycji smaków.
OdpowiedzUsuń