Jogurtowe ciasto z truskawkami
Letnie desery dla mnie to obowiązkowe ciasta ze świeżymi owocami. A że trwa sezon na truskawki to zapraszam na szybkie i pyszne jogurtowe ciasto z truskawkami. Oczywiście gdy sezon na te owoce się skończy możecie użyć jagód, borówek, jeżyn czy malin. Z każdymi owocami to ciacho będzie pyszne szczególnie w towarzystwie mrożonej kawy.
- 180 g masła, miękkiego, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
- 150 g cukru
- 20 g cukru waniliowego
- 4 jajka
- 150 g jogurtu naturalnego
- 320 g mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia (15 g)
- 250 g truskawek lub borówek, jagód świeżych.
Pamiętaj że wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Piekarnik nagrzać do 180 st. Grzałka góra dół.
Do miski włożyć masło, cukier i cukier waniliowy, całość ubić mikserem na puszystą masę. Następnie dodawać po jednym jajku cały czas miksując. Wlać jogurt, ponownie krótko wszystko zmiksować. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do masy, całość zmiksować do połączenia się składników. Truskawki (jeśli większe na pokroić na kawałki) lub inne owoce umyć, osuszyć, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką lub łopatką do ciasta.
Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i wysypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy. Wierzch posypać owocami.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w 180 stopniach przez 60 minut do tzw. suchego patyczka.
Wyjąć, odstawić na kratkę i poczekać aż ostygnie, wtedy ciasto wyjąć z foremki.
Lubię bardzo takie letnie ciasta. Proste składniki, sezonowe owoce i ten fantastyczny smak.
OdpowiedzUsuńPorwała bym bardzo chętnie kawałek tego ciasta a nawet dwa! Takie kawałki sprawiają że człowiek od razu ma się dobrze! Wygląda fantastycznie i wyobrażam sobie jak pachnie!
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować ten przepis. Takiego jeszcze nie robiłam
OdpowiedzUsuńSmacznie się zapowiada. Nie piekłam jeszcze takiego ciasta jogurtowego
OdpowiedzUsuń