Jogurtowe ciasto z truskawkami

Letnie desery dla mnie to obowiązkowe ciasta ze świeżymi owocami. A że trwa sezon na truskawki to zapraszam na szybkie i pyszne jogurtowe ciasto z truskawkami. Oczywiście gdy sezon na te owoce się skończy możecie użyć jagód, borówek, jeżyn czy malin. Z każdymi owocami to ciacho będzie pyszne szczególnie w towarzystwie mrożonej kawy.

ciasto,truskawki, borówki, jogurt, babka, owoce,bernika, kulinarny pamietnik


Jogurtowe ciasto z truskawkami 

  • 180 g masła, miękkiego, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
  • 150 g cukru
  • 20 g cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 320 g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia (15 g)
  • 250 g  truskawek lub  borówek, jagód świeżych. 

Pamiętaj że wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 

Piekarnik nagrzać do 180 st. Grzałka góra dół. 


Do miski włożyć masło, cukier i cukier waniliowy, całość ubić mikserem na puszystą masę. Następnie dodawać po jednym jajku cały czas miksując. Wlać jogurt, ponownie krótko wszystko zmiksować. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do masy, całość zmiksować do połączenia się składników. Truskawki (jeśli większe na pokroić na kawałki) lub inne owoce umyć, osuszyć, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką lub łopatką do ciasta. 


Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i wysypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy. Wierzch posypać owocami. 

Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w 180 stopniach przez 60 minut do tzw. suchego patyczka.

Wyjąć, odstawić na kratkę i poczekać aż ostygnie, wtedy ciasto wyjąć z foremki. 


ciasto,truskawki, borówki, jogurt, babka, owoce,bernika, kulinarny pamietnik

ciasto,truskawki, borówki, jogurt, babka, owoce,bernika, kulinarny pamietnik


4 komentarze:

  1. Lubię bardzo takie letnie ciasta. Proste składniki, sezonowe owoce i ten fantastyczny smak.

    OdpowiedzUsuń
  2. Porwała bym bardzo chętnie kawałek tego ciasta a nawet dwa! Takie kawałki sprawiają że człowiek od razu ma się dobrze! Wygląda fantastycznie i wyobrażam sobie jak pachnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę wypróbować ten przepis. Takiego jeszcze nie robiłam

    OdpowiedzUsuń
  4. Smacznie się zapowiada. Nie piekłam jeszcze takiego ciasta jogurtowego

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger