Hamburger XXL

Co powiecie na hamburgera, którym naje sie cała rodzina i to przez dwa dni? To hamburger XXL. Domowe ciasto drożdżowe, które zastępuje bułkę jest wypełnione po brzegi mięsem, serem, ogórkami, boczkiem i tak naprawdę tym co akurat macie tam ochotę włożyć. Pyszny, prosty obiad w stylu fast foodu. Polecam. 

hamburger, obiad, mieso mielone, tortownica, ciasto, bernika, kulinarny pamietnik

Hamburger XXL

ciasto:

  • 200 g letniej wody
  • 20 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 500 mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 2 łyżeczki soli
  • 30 g oleju rzepakowego, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
  • 1 jajko
nadzienie:
  • 1 opakowanie boczku, wędzonego, w plastrach (100 g)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 30 g oleju rzepakowego
  • 500 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu 
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 3-4 łyżki ketchupu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 3 -4 ogórki konserwowe, pokrojone wzdłuż w 2 mm plastry
  • 5-6 plastrów sera cheddar 
  • lub innego sera żółtego, np. goudy, edamskiego
  • 1 jajko roztrzepane
  • 1-2 łyżki ziaren sezamu

 

Do miseczki wlać wodę, dodać pokruszone drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki. Wymieszać. Odstawić na 15 minut aż zaczyn na ciasto zacznie pracować czyli pojawia się bąbelki i zacznie rosnąć.

Do misy miksera lub innej większej miski wsypać mąkę, dół, dodać zaczyn, olej i jajko. Wyrobić gładkie ciasto hakiem do chleba w mikserze lub ręcznie w misce. Gotowe ciasto przełożyć do miski posmarowanej olejem, przykryć ściereczka i zostawić na ok. 1 godziny do wyrośnięcia.

W tym czasie przygotować nadzienie. Plastry boczku podsmażyć na suchej patelni na chrupko. Przełożyć na ręcznik papierowy. Cebule posiekać w drobna kostkę, czosnek także. Na te samą patelnię po smażeniu boczku wlać trochę oleju (jeżeli został nam tłuszcz z boczku to oleju nie dodawać). Wsypać pokrojoną cebulę i czosnek. Kiedy cebula będzie lekko rumiana dodać mięso i smażyć tak aby mięso było suche bez wody. Dodać sól, pieprz i paprykę i dokładnie wszystko wymieszać. Mięso zostawić do lekkiego przestygnięcia.

Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni. Spód tortownicy o średnicy 24-26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 

Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić ręka. Podzielić na 2 części. Pierwsza część w proporcji 2/3, druga 1/3. Większy kawałek ciasta rozwałkować na kształt okręgu tak aby wyłożyć ciastem spód i boki tortownicy do samej góry.

Na sam spód ciasta wyłożyć mięso. Posmarować keczupem i musztardą. Następnie położyć plastry ogórka, następnie plastry boczku. Całość przykryć plastrami sera. Można jeszcze je posmarować dodatkowo keczupem. 

Mniejszy kawałek ciasta rozwałkować na mniejszy okrąg ale wielkości średnicy tortownicy. Ciastem przykryć naszego hamburgera, łącząc boki z górą. Odciąć nadmiar ciasta. Wierzch  posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem.

Wstawić do piekarnika. Piec w ok. 30-40 minut. W połowie pieczenia wierzch przykryć papierem do pieczenia, żeby się góra za bardzo nie spiekła. 

Gotowy hamburger wyjąć z foremki i pokroić na trójkąty. Jest dobry w dniu pieczenia ale na drugi dzień po odgrzaniu jest również smaczny. 

hamburger, obiad, mieso mielone, tortownica, ciasto, bernika, kulinarny pamietnik

hamburger, obiad, mieso mielone, tortownica, ciasto, bernika, kulinarny pamietnik

3 komentarze:

  1. Taki olbrzym to u mnie byłby na dwa razy. Widziałam przepis na taki hamburger dla termomixu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki hamburger to dopiero gratka dla wielbicieli! Sama nie przepadam, ale znam osoby, którym to bardzo zasmakuje :-)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger