Kule z serka waniliowego i jabłek

Co prawda to nie są pączki ale jest przecież tłusty czwartek i każdy słodki wypiek powinien być w tym dniu zaliczony na ich koszt. Ja dzisiaj proponuję ciastka, bułeczki - w sumie to nie wiem dokładnie to nazwać - zrobione z serka waniliowego z dodatkiem jabłek. Przepis na znalazłam tutaj. Jest prosty, szybki i pyszny. Waniliowe, delikatne bułeczki z chrupiącą skórką. Smakują super. Do tego pieczone w piekarniku, więc lżejsze niż pączki smażone w tłuszczu. Zapraszam.

tlusty czwartek, paczki, serek homogenizowany, jablka, dzieci, bernika, ciastka, kulinarny pamietnik

Kule z serka waniliowego i jabłek
  • 200 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 100 ml oleju 
  • 80 g cukru
  • 300 g mąki pszennej
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 2-3 średnie jabłka 
  • 1 cukier wanilinowy
  • cukier puder
 
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. 
Do miski dodać serek i olej. Dokładnie wymieszać. Następnie dodać pozostałe składniki, ciasto zagnieść rękoma. Jabłka obrać i pokroić w grubszą kostkę, dodać do ciasta i wymieszać. 
Do miseczki wlać odrobinę wody w której moczyć ręce przed formować kulek. Porcje ciasta formować w kule, tak by jabłka w nich dokładnie zamykać. Kule układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Powinno wyjść od 8-9 kul. Blachę włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25-30 minut. 
Po wyjęciu z piekarnika przełożyć na kratkę i ostudzi. Posypać cukrem pudrem.

tlusty czwartek, paczki, serek homogenizowany, jablka, dzieci, bernika, ciastka, kulinarny pamietnik

tlusty czwartek, paczki, serek homogenizowany, jablka, dzieci, bernika, ciastka, kulinarny pamietnik

6 komentarzy:

  1. Mam wielką ochotę na takie ciasteczka z jabłkami! W sklepach nigdy nie widziałam podobnych wypieków, a chętnie bym spróbowała. Szkoda, że nie mam talentu do pieczenia, potrafię zepsuć nawet bardzo proste łakocie. Myślę, że podrzucę przepis mojej mamie :) Właśnie mi się wyświetlił twój post z oponkami serowymi, które są smakiem mojego dzieciństwa. Potrafiłam zjeść 15 za jednym zamachem, chociaż one strasznie zapychają. Pamiętam tą chrupiącą skórkę - takich specjałów nie można kupić w sklepie, bo większość przypomina rozmokłe pączki z dziurką.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje za uroczy komentarz. polecam te ciastka są naprawdę pyszne. Myślę ze mama zrobi je bez problemu.

      Usuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger