Ciasto bez pieczenia z kremem ajerkoniakowym
To jest najprostsze ciasto jakie chyba zrobiłam tak naprawdę potrzebnych jest pięć składników: budyń, mleko, ajerkoniak, masło i herbatniki. Czy to nie cudowne? Minimum pracy przy maksimum zadowolenia z efektu. A do tego jest tanie. Z tych kilku elementów wyjdzie wam proste, ale przepyszne ciasto, idealne na świąteczny stół tylko dla waszych najbliższych, bo wiadomo, że nie ma co się spotkać w większym gronie, a taka mała blaszka wystarczy wam od Wigilii po drugi dzień świąt. Poniżej przepis z domowym budyniem, ale możecie użyć oczywiście gotowego. Polecam. Źródło.
Ciasto bez pieczenia z kremem ajerkoniakowym
- 700 ml mleka
- 1 szklanka cukru
- 1/2 cukru wanilinowego
- 2 i 1/2 łyżki mąki pszennej
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- 3 żółtka
- 200 g miękkiego masła
- 180 ml likieru „Adwokat”
- 500 g herbatników kakaowych
Połowę mleka i cukier zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem wanilinowym, następnie dodać obie mąki i pozostałe mleko. Wszystko zmiksować tak, by nie było grudek. Mieszankę wlać na gotujące się mleko i energicznie zamieszać. Chwilę pogotować. Budyń przykryć i odstawić do ostygnięcia.
Miękkie masło zmiksować do białości i dodawać po 1 łyżce zimnego budyniu, cały czas miksując.
Przygotować masę budyniową. Połowę porcji mleka zagotować razem z cukrem. W pozostałym mleku rozpuścić obie mąki oraz żółtka. Dokładnie wymieszać, a następnie wlać do gotującego się mleka. Zmniejszyć ogień i gotować do zgęstnienia, cały czas mieszając najlepiej rózgą. Gęsty budyń zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą, dzięki czemu na powierzchni budyniu nie pojawi się kożuch, gdy zacznie stygnąć. Pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Miękkie masło utrzeć na puszystą, jasną masę. Stopniowo po łyżce dodawać budyń cały czas miksując, do uzyskania jednolitego kremu. Następnie zmniejszyć obroty i do masy ostrożnie wlewać likier cały czas miksując do połączenia się składników.
Jeśli nie chcecie robić budyniu od postaw użyjcie gotowego. Ugotujcie budyń w mleku, a potem daje wg przepisu.
Złożyć ciasto. Z masy ajerkoniakowej odjąć 5 łyżek, resztę podzielić na 2 równe części. Dno formy (u mnie 24x24) wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie blaszki ułożyć porcję herbatników. Na herbatnikach rozsmarować połowę masy adwokatowej, przykryć drugą warstwą herbatników i posmarować drugą część masy, przykryć trzecią warstwą ciastek. Na wierzchu rozsmarować odłożone wcześniej 5 łyżek kremu. Gotowe ciasto wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia wierzch posypać kakao.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz