Papryka faszerowana mięsem mielonym wołowym z fetą i cukinią

Kilka dni temu robiłam faszerowane cukinie i został mi wydrążony miąższ z cukinii. Żeby go nie wyrzucać postanowiłam część dodać do farszu do papryki faszerowanej, do której tym razem nie dodałam ryżu. Zrobiłam nadzienie mięsne z dodatkiem fety, a która razem z przyprawami podkręciła smak farszu. Wyszedł pyszny obiad.

papryka, papryka faszerowana, feta, obiad, dieta, cukinia, insulinopornosc, bernika, mieso mielone, kulinarny pamietnik

Papryka faszerowana mięsem mielonym wołowym z fetą i cukinią (bez ryżu)
  • 500 g mięsa mielonego wołowego (ale może być też woł-wp)
  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku
  • posiekany miąższ z cukinii
  • łyżeczka ostrej papryki czerwonej
  • 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
  • ⅓ łyżeczki kuminu
  • sól do smaku
  • pieprz świeżo mielony
  • kilka listków świeżej bazylii lub 1 łyżeczka suszonej
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 6 papryk czerwonych (ilość w zależności od wielkości papryki)
  • feta bałkańska, grecka (albo taka co się nie rozpada przy krojeniu) ilość w uznania  
  • łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
Cebulę i czosnek drobno posiekać. Fetę pokroić w kostkę.
Do miski dodać mięso, cebulę z czosnkiem, miąższ z cukinii, sól, pieprz, bazylię posiekaną lub suszoną, tymianek, kumin, słodką i ostrą paprykę. Wymieszać. Na koniec dodać fetę i wymieszać, tak żeby się nie rozpadła za bardzo. Papryki umyć, przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne i napełnić wgłębienia farszem. Do formy do zapiekania wlać sos pomidorowy, połówki papryk ułożyć ściśle w formie na sosie. Lekko skropić oliwą z oliwek lub olejem rzepakowym i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45 minut, tak by ładnie się przyrumieniły i zapiekły.

Sos pomidorowy

  • łyżka oleju rzepakowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula 
  • 1 puszka pomidorów lub 300 ml passaty 
  • przyprawy: tymianek lub zioła prowansalskie
  • szczypta cukru
  • sól i pieprz do smaku

Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać posiekany ząbek czosnku i drobno pokrojoną cebulę. Podsmażyć, następnie dodać albo puszkę pokrojonych pomidorów albo passate. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem, ziołami. Wymieszać, sos zmiksować. Jeśli nie macie tyle czasu to kupcie tylko dobrej jakości passatę pomidorową, doprawić solą, pieprzem, ziołami, czosnkiem granulowanym i taki sos wlejcie do papryk. 

papryka, papryka faszerowana, feta, obiad, dieta, cukinia, insulinopornosc, bernika, mieso mielone, kulinarny pamietnik

papryka, papryka faszerowana, feta, obiad, dieta, cukinia, insulinopornosc, bernika, mieso mielone, kulinarny pamietnik


2 komentarze:

  1. Taka papryka jest niezwykle zdrowa i co najciekawsze możemy przepis modyfikować. Farsz może być zarówno jarski jak i z mięsem. Wszystko tak jak lubimy. Wyjątkowo dobrze smakuje z grilla ogrodowego. Skórka papryki jest dzięki temu delikatnie podpieczona i nabiera wyjątkowego aromatu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten wpis jest bardzo interesujący

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger