Ciasto z biszkoptowych roladek z nadzieniem owocowym

Niezwykłe ciasto, bo połączenie kilkunastu biszkoptowych roladek, które stworzyły wyjątkowy deser. Niestety ciasto jest też pracochłonne i wymaga trochę czasu, skupienia i cierpliwości. Ale efekt zapewniam wart jest tego poświęcenia. Do środka możecie użyć obojętnie jakich owoców, chociaż mi najbardziej pasują owoce leśne, jagodowe lub porzeczki. Nadają kwaskowaty smak dość słodkim biszkoptom i kremowi. Przypominam, że proporcje na biszkopt są na mniej więcej 6 roladek, a do ciasta potrzeba przynajmniej ich 18. Więc pamiętajcie, że musicie potroić składniki na biszkopty.
Ciasto, roladki, biszkopt, owoce, czekolada, deser, mascarpone, bernika, kulinarny pamiętnik,



Ciasto z  biszkoptowych roladek z nadzieniem owocowym

na 1 biszkopt czyli 6 roladek:
  • 3 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego 16 g
nadzienie do 6 roladek:
  • 250 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 125 g serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • mus porzeczkowy:
  • 50 g porzeczek 
  • 1 łyżki cukru
polewy:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki masła
  • 25 g białej czekolady
na całość ciasta - masa do środka:
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietany kremówki 30 %
  • 25 g czekolady gorzkiej
  • garść porzeczek świeżych lub mrożonych
do posypania:
  • gorzka czekolada lub kakao
Proporcje są na 1 biszkopt, z którego wychodzi 6 roladek, ale do ciasta trzeba zrobić 3 takie biszkopty, więc należy 3 razy wykonać tę samą pracę by uzyskać 18 roladek

Ciasto, roladki, biszkopt, owoce, czekolada, deser, mascarpone, bernika, kulinarny pamiętnik,

Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę następnie stopniowo dodawać cukier i dalej miksować. Do ubitej piany dodawać po jednym żółtku ciągle miksując. Obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko. Wsypać do ciasta i delikatnie wymieszać najlepiej drewnianą łyżką. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Ciasto przelać na blaszkę, wyrównać i wstawić do piekarnika na 8-10 min. W czasie pieczenia przygotować ściereczkę i posypać ją cukrem waniliowym. Po upieczeniu ciasto przełożyć na ściereczkę, delikatnie odrywając papier do pieczenia. Ciasto zwinąć razem ze ściereczką jak roladę. Pozostawić do wystudzenia.
Przygotować mus porzeczkowy i masę śmietanową.
Zimną śmietanę ubić na sztywno. Następnie dodać cukier puder i mascarpone. Wszystko dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki.
Porzeczki włożyć do garnuszka. Dodać cukier, podlać ok 50 ml  wody i na niewielkim ogniu gotować, aż owoce się rozpadną i powstanie jednolity w miarę gęsty mus. Odstawić do ostudzenia.
Chłodną roladę delikatnie odwinąć, przekroić wzdłuż na pół a następnie na kolejne 3 części. Ma powstać nam 6 kwadratowych kawałków. Każdy posmarować cienką warstwą kremu oraz odrobiną musu owocowego i zwinąć ciasto ściśle w roladkę. Nadmiar kremu, który nam wypłynął usunąć. Roladki ułożyć na talerzu zwinięciem do dołu i odstawić do lodówki na godzinę. 

Polewa czekoladowa: Śmietankę kremówkę podgrzać w garnuszku z wodą (w tzw. kąpieli wodnej), dodać masło i połamaną gorzką czekoladę. Mieszać do jej rozpuszczenia. Każdą roladę dokładnie obalić czekolada, można to zrobić używając łyżki cedzakowej lub kratki do studzenia ciast. Czekolada ma być z każdej strony roladki. Roladki ułożyć na talerzu na papierze do pieczenia i odstawić do zastygnięcia czekolady do lodówki.
W kąpieli wodnej stopić białą czekoladę. Gotowe roladki polać biała czekolada tworząc na wierzchu fale. Ponownie odstawić do zastygnięcia.
Przygotować tortownice (u mnie forma o średnicy 21 cm). Ja użyłam samej obręczy, którą ułożyłam już bezpośrednio na paterze.
Roladki pokroić na kawałki, każdą na 5 plasterków. Wyłożyć nimi dno i bok tortownicy. Bok zrobić z 2 rzędów. Do środka włożyć 1/2 porcji masy śmietanowo-owocowej. Przykryć porcją plastrów roladek. Nałożyć drugą warstwę kremu, która powinna być równa z bokiem  roladek. Wierzch przykryć ostatnią porcją roladek. Można je delikatnie docisnąć. Ciasto wstawić na 2-3 godziny do lodówki. Następnie delikatnie zdjąć obręcz z ciasta. Wierzch posypać startą czekoladą lub gorzkim kakao. Można ozdobić owocami.


Ciasto, roladki, biszkopt, owoce, czekolada, deser, mascarpone, bernika, kulinarny pamiętnik,

Ciasto, roladki, biszkopt, owoce, czekolada, deser, mascarpone, bernika, kulinarny pamiętnik,

Ciasto, roladki, biszkopt, owoce, czekolada, deser, mascarpone, bernika, kulinarny pamiętnik,

2 komentarze:

  1. To ciasto wygląda niesamowicie, zapisuję przepis na specjalną okazje. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i polecam zrobić bo jest naprawdę nietypowe. Pozdrawiam.

      Usuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger