Azjatycka zupa z pieczoną dynią

Jesień to najlepsza pora na rozgrzewające, sycące zupy, szczególnie z dyni. A jeśli jeszcze te dynie podamy w wersji azjatyckiej, na gęsto, z kurczakiem, z makaronem to będzie to najlepsze jedzenie ever. Szczególnie, że dynia ma wysoką wartością odżywczą. Zawiera dużą ilość witamin i soli mineralnych, przede wszystkim jest warzywem niskokalorycznym i lekkostrawnym, dlatego może być cennym składnikiem diet odchudzających. Więc jesienią jedzmy dynię w różnej formie, bawmy się jej smakiem i bądźmy zdrowi

dynia, zupa, obiad, hokkaido, azjatyckie, bernika, kurczak, piers, kulinarny pamietnik

Azjatycka zupa z pieczoną dynią
  • dynia Hokkaido, ok 1-1,5 kg 
  • ok. 750 ml bulionu lub więcej do 1l (drobiowy lub jarzynowy)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ papryki czerwonej
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 niewielka marchewka
  • 1 łyżka startego imbiru 
  • 1-2 łyżki czerwonej pasty curry (w zależności jakie pikantne danie chcecie)
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 1 puszka mleka kokosowego ok. 400ml
  • 2 łyżki sosu sojowego 
  • sok z ½ limonki (lub więcej wg smaku)
  • 3-4 liście limonki kaffir (suszone)
  • kilka sztuk grzybów shimeji (opcjonalnie)
  • makaron ryżowy
  • czarny sezam
  • świeża kolendra


Dynię dokładnie umyć, pokroić na ćwiartki (ze skórką), łyżką wybrać ze środka pestki, każdą ćwiartkę pokroić jeszcze na 3-4 kawałki. ułożyć na blasze do pieczenia, skórką do dołu, skropić oliwą, obok ułożyć umyta marchewek która też pokroiłam wzdłuż na ćwiartki. Piec do miękkości przez 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Upieczone warzywa wyjąć i pozwolić im ostygnąć. Następnie dynie pokroić w gruba kostkę jak ziemniaki do zupy.

Cebulę drobno posiekać. Pierś z kurczaka pokroić na niewielkie kawałki. paprykę pokroić w kostkę. W głębokim garnku rozgrzać olej. Wrzucić cebulę i smażyć aż się zeszkli. Następnie dodać do garnka kurczaka i chwile smażyć aż białko się zetnie. Dodać starty na tarce imbir i czosnek. Smażyć mieszając, przez minutę. Dodać pastę curry (możecie dodawać stopniowo w zależności czyli zacząć od 1 łyżki żeby nie było dla was potem za pikantnie), sproszkowaną przyprawę curry i mleko kokosowe. Dokładnie wszystko wymieszać. Wlać gorący rosół, dodać upieczoną dynię, marchewkę, pokrojoną paprykę czerwoną, liście limonki kaffir i sos sojowy. Garnek przykryć, zmniejszyć ogień i gotować zupę przez 10 minut. 

W międzyczasie przygotować makaron wg przepisu na opakowaniu. Grzyby shimeji pozbawić grzybni, oczyścić jeśli jest to konieczne. Gdy minie czas gotowania się zupy dodać do niej grzyby i gotować jeszcze 5 minut. 
Gotową zupę doprawić sokiem z limonki, dodać do niej makaron, wymieszać. Posypać czarnym sezamem i posiekaną kolendrą. 
 
dynia, zupa, obiad, hokkaido, azjatyckie, bernika, kurczak, piers, kulinarny pamietnik

dynia, zupa, obiad, hokkaido, azjatyckie, bernika, kurczak, piers, kulinarny pamietnik

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger