Bigos dietetyczny

Polska kuchnia nie należy do dietetycznych, więc kiedy nachodzi was ochota na zjedzenie np bigosu to polecam go zrobić w wersji zdecydowanie zdrowszej, bo dietetycznej z użyciem piersi kurczaka i kurczaka wędzonego. Nie dość, że zaspokoicie swoją ochotę to zrobicie to bez wyrzutów sumienia. Przepis na 2 małe porcje lub 1 większą. 

Obiad, bigos, dieta, insulinopornosc, bernika, kulinarny pamiętnik, kapusta, kiszonA



Bigos dietetyczny
  • 300 g kapusty kiszonej
  • 150 g wędzonego fileta z kurczaka
  • 150 g świeżego fileta z piersi kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka oleju rzepakowego 
  • 4-6 pieczarek
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego lub 120 g przecieru pomidorowego (passaty)
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • sól do smaku
  • pieprz świeżo mielony
  • majeranek do smaku
  • 1 ząbek czosnku
Grzyby umyć posiekać. 
Kapustę odcedzić, posiekać, wrzucić do garnka, zalać wodą, dodać ziele angielskie i liście laurowe. Gotować pod przykryciem około 30 minut. Kapustę odcedzić, odstawić. 
Świeżego kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem i przeciśnięty przez praskę czosnkiem. Cebulę drobno posiekać. Wędzonego kurczaka również pokroić w kostkę. 
Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę i kurczaka. Dodać pokrojonego wędzonego kurczaka i pieczarki. Chwilę razem podsmażyć. Dodać ugotowaną kapustę, przecier lub koncentrat pomidorowy, gotować razem pod przykryciem 15 minut. Na koniec doprawić do smaku jeszcze solą, pieprzem i majerankiem. 

Obiad, bigos, dieta, insulinopornosc, bernika, kulinarny pamiętnik, kapusta, kiszon

7 komentarzy:

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger