Tajski curry ramen z mieloną wieprzowiną

Ekspresowy, przepyszny ramen w tajskim stylu, oparty na mleczku kokosowym, podany z mieloną wieprzowiną i jajkami to przepyszny obiad w 40 minut. Zupa jest bardzo syta, więc wystarczy za cały dwudaniowy obiad. Pyszne azjatyckie jedzenie w domu bez wychodzenia z domu, szczególnie gdy restauracje są pozamykane, a my mamy ochotę na coś egzotycznego. Polecam. Źródło

ramen,tajska,zupa,obiad,mieso mielone,wieprzowina,mleczko kokosowe,bernika,kulinarny pamietnik,azja,curry

Tajski curry ramen z mieloną wieprzowiną
  • 1-2 łyżki sambal oelek (w zależności jak ostro chcecie)
  • 2 szalotki lub 1 średnia cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 kawałek imbiru ok 2 cm
  • 1⁄4 szklanki świeżej kolendry
  • 1 łyżka czerwonej papryki (u mnie lekko pikantna papryka tunezyjska)
  • 1 łyżka mielonej kolendry (można utłuc ziarenka w moździerzu) 
  • 1 łyżka mielonej kurkumy
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • 1 łyżka oleju roślinnego lub rzepakowego
  • 2 puszki mleczka kokosowego 
  • 2 szklanki bulionu z kurczaka
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka jasnobrązowego cukru
  • sól do smaku
  • sok z limonki do smaku
wieprzowina pikantna:
  • 400-500 g mielonej wieprzowiny 
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 2-3 łyżeczki sambal oelek
  • 1/4 łyżeczki czosnku w proszku
  • 1/4 łyżeczki imbiru w proszku
  • łyżka sosu sojowego lub sól
dodatki:
  • makaron ramen lub mie lub ryżowy (lub inny ulubiony)
  • jajka
  • cebulka dymka
  • kukurydza z puszki


Czosnek i szalotkę obrać, posiekać. Imbir obrać i pokroić na plasterki. Sambal oelek, szalotkę, czosnek, imbir, świeżą kolendrę, kolendrę mieloną, kurkumę, paprykę, curry i 3 łyżki wody zmiksować lub zblendować do uzyskania gładkiej masy (gdy masa za gęsta dodać jeszcze 1-2 łyżki wody). 
W garnku rozgrzać olej. Dodać uzyskaną pastę i smażyć ciągle mieszając przez 4-5 minut. Następnie wlać 2 puszki mleczka kokosowego i bulion. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez 20-25 minut. Pod koniec dodać sos rybny, brązowy cukier, sok z limonki do smaku i gotować jeszcze 5 minut.
W międzyczasie gdy zupa sie gotuje ugotować jajka na półtwardo. Obrać je i przekroić na pół.
Przygotować także wieprzowinę. Na dużej patelni rozgrzać olej. Dodać mieloną wieprzowinę, doprawić ją solą lub sosem sojowym, dodać oelek sambal, czosnek granulowany i imbir. Wymieszać. Smażyć około 10 minut, aż mięso rozdzieli się na małe kawałeczki. Zdjąć z ognia i odstawić na bok, na czas ukończenia gotowania zupy. 
W tym samym czasie przygotować makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu w zależności jaki akurat macie. Ja miałam makaron chiński jajeczny mie i gotowałam go w osolonej wodzie 4 minuty. 
Złożenie zupy. Do misek nałożyć po porcji makaronu, porcji wieprzowiny, połówki jajka, kukurydzę i posiekaną zieloną dymkę. Wlać zupę. Całość można udekorować kolendrą.


ramen,tajska,zupa,obiad,mieso mielone,wieprzowina,mleczko kokosowe,bernika,kulinarny pamietnik,azja,curry


ramen,tajska,zupa,obiad,mieso mielone,wieprzowina,mleczko kokosowe,bernika,kulinarny pamietnik,azja,curry

2 komentarze:

  1. Super pomysł, zawsze myślałam że takie zupy są trudne i pracochłonne i tylko dostępne w restauracji a tu taka niespodzianka. Zrobię koniecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miła niespodzianka, prawda. Można jeść fajne rzeczy przygotowane w domu z różnych zakątków świata i nie jest to duża filozofia. Pozdrawiam.

      Usuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger