Curry orzechowe z klopsikami
Proste, szybkie i pyszne curry z klopsikami, czyli sposób na nudne mielone. Mleczko kokosowe jest w moim domu zawsze niezastąpionym składnikiem, dzięki czemu w kilka minut można wyczarować kolejne danie na nutę indyjską czy tajską. Lubię takie danie, bo wymagają minimalną ilość składników, można utylizować zalegające różne rzeczy w lodówce czy zamrażarce i za każdym razem obiad smakuje pysznie.
Curry orzechowe z klopsikami
klopsiki:
- 500 g mięsa mielonego drobiowego lub wieprzowo-wołowego
- 2 szalotki (lub 1 cebula)
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 1 łyżeczka czerwonej papryki
- 1/2 łyżeczki przyprawy curry
- sól
- świeżo mielony pieprz
- olej do smażenia
- 400 ml mleczka kokosowego
- 3 łyżki masła orzechowego
- 1 płaska łyżka czerwonej pasty curry
- 1 łyżka przyprawy curry
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 2 łyżeczki sosu rybnego
- sok z limonki do smaku
- 1/2 czerwonej papryki
- garść groszku zielnego mrożonego
- sól
- świeżo mielony pieprz
- ryż
- świeża kolendra
- sezam lub mielone orzeszki
Szalotki (cebulę) pokroić w drobną kostkę. Ząbki czosnku wycisnąć przez praskę. Mięso mielone wymieszać z jajkiem, czosnkiem, szalotką, papryką, curry, solą i pieprzem. Z masy, za pomocą dłoni, uformować klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Na dużej patelni rozgrzać olej smażyć klopsiki z każdej strony do zarumienienia. Klopsiki przełożyć na talerz, odłożyć na bok.
Paprykę czerwoną pokroić w drobną kostkę. Na patelnię po smażeniu mięsa dodać pastę curry, kilka sekund podsmażyć, wlać mleczko kokosowe. Następnie dodać masło orzechowe, groszek, paprykę czerwoną i wszystkie przyprawy. Doprawić sokiem z limonki. Wymieszać na gładki sos, włożyć klopsiki i gotować około 7 minut.
Danie podać z ugotowanym na sypko ryżem np basmati, posypane sezamem lub mielonymi orzeszkami i posiekaną kolendrą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz