Curry orzechowe z klopsikami

Proste, szybkie i pyszne curry z klopsikami, czyli sposób na nudne mielone. Mleczko kokosowe jest w moim domu zawsze niezastąpionym składnikiem, dzięki czemu w kilka minut można wyczarować kolejne danie na nutę indyjską czy tajską. Lubię takie danie, bo wymagają minimalną ilość składników, można utylizować zalegające różne rzeczy w lodówce czy zamrażarce i za każdym razem obiad smakuje pysznie.

curry, maslo orzechowe, obiad, mleczko kokosowe, klopsiki, tajska, bernika, kulinarny pamietnik


Curry orzechowe z klopsikami

klopsiki:
  • 500 g mięsa mielonego drobiowego lub wieprzowo-wołowego
  • 2 szalotki (lub 1 cebula)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki
  • 1/2 łyżeczki przyprawy curry 
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • olej do smażenia
sos:
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 1 płaska łyżka czerwonej pasty curry 
  • 1 łyżka przyprawy curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki sosu rybnego
  • sok z limonki do smaku
  • 1/2 czerwonej papryki
  • garść groszku zielnego mrożonego
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
dodatki:
  • ryż
  • świeża kolendra
  • sezam lub mielone orzeszki 



Szalotki (cebulę) pokroić w drobną kostkę. Ząbki czosnku wycisnąć przez praskę. Mięso mielone  wymieszać z jajkiem, czosnkiem, szalotką, papryką, curry, solą i pieprzem. Z masy, za pomocą dłoni, uformować klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Na dużej patelni rozgrzać olej smażyć klopsiki z każdej strony do zarumienienia. Klopsiki przełożyć na talerz, odłożyć na bok. 
Paprykę czerwoną pokroić w drobną kostkę. Na patelnię po smażeniu mięsa dodać pastę curry, kilka sekund podsmażyć, wlać mleczko kokosowe. Następnie dodać masło orzechowe, groszek, paprykę czerwoną i wszystkie przyprawy. Doprawić sokiem z limonki. Wymieszać na gładki sos, włożyć klopsiki i gotować około 7 minut. 
Danie podać z ugotowanym na sypko ryżem np basmati, posypane sezamem lub mielonymi orzeszkami i posiekaną kolendrą.  

curry, maslo orzechowe, obiad, mleczko kokosowe, klopsiki, tajska, bernika, kulinarny pamietnik

curry, maslo orzechowe, obiad, mleczko kokosowe, klopsiki, tajska, bernika, kulinarny pamietnik

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger