Wytrawny pomidorowy tort

Czy tort zawsze musi być tylko słodki? Co powiedzielibyście na tort ale wytrawny, który wyglądałby jak prawdziwy tort? Myślę że ten przepis was zainteresuje. Taki tort można podać na każdą imprezę i zaskoczyć jej uczestników. Oczywiście to co w środku się znajdzie jest tylko i wyłącznie waszą inwencją i tym co macie akurat w lodówce. Smak i kolor tortu też można zmieniać dowolnie. Bo jeśli użyjecie szpinaku będzie zielony, jeśli dodacie np buraczków lub soku z buraków będzie różowy, a jeśli dodacie kurkumy będzie żółty. I jak? Kupujecie ten pomysł? 


tort, pomidory, przekaska, impreza, ser, krem, bernika, rukola, kulinarny pamietnik

Wytrawny pomidorowy tort

biszkopt:
  • 3 jajka
  • 1 budyń waniliowy (lub śmietankowy) bez cukru 
  • 3 łyżeczki koncentratu/przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
dodatki:
  • 400 g serka śmietankowego naturalnego
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany kwaśnej
  • kilka suszonych pomidorów 
  • kilka oliwek zielonych
  • 2-3 ogórki konserwowe
  • kilka pomidorów koktajlowych/cherry
  • mieszanka kolorowych sałat
  • pieprz świeżo mielony
  • zioła do dekoracji



Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo  dodawać żółtka. Następnie dodawać po łyżeczce koncentratu, paprykę w proszku i proszek do pieczenia oraz sól. Na koniec, przy małych obrotach miksera wsypać budyń i delikatnie wszystko wymieszać.
Tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia - dno i boki. Wlać ciasto i włożyć do piekarnika nagrzanego do 160ºC (dolna i górna grzałka) na około 45 minut (do suchego patyczka).
Biszkopt odstawić do ostygnięcia. Chłodny wyjąć z foremki i pokroić na 2 blaty.
Wymieszać serek, majonez i śmietanę. 1/3 masy odłożyć do posmarowania boków i wierzchu tortu.
Pomidory suszone, oliwki, ogórki pokroić w drobną kostkę i wymieszać z masą serową. Doprawić pieprzem. Masę wyłożyć na pomidorowy blat, ułożyć kilka listków kolorowych sałat. Drugi blat od spodu posmarować też masą serową i położyć na pierwszym blacie. Górę i boki posmarować masą z serka. Wierzch udekorować pomidorami, sałatami, ziołami, posypać świeżo mielonym pieprzem. Odstawić do lodówki na min 1h najlepiej na całą noc.


tort, pomidory, przekaska, impreza, ser, krem, bernika, rukola, kulinarny pamietnik
  
tort, pomidory, przekaska, impreza, ser, krem, bernika, rukola, kulinarny pamietnik

6 komentarzy:

  1. świetny pomysł na imprezę! cudowny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepiekny i jaki smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zgadza się i jedno i drugie :) dziękuję, pozdrawiam.

      Usuń
  3. Nie widziałam jeszcze takiego. Warto spróbować. Zapowiada sie smacznie

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie ukrywam, jestem troszkę zaskoczona takim pomysłem. Pierwsze słyszę, ale z drugiej strony budzi on moją ciekawość, bo faktycznie to świetny sposób na zaintrygowanie gości. Powiedz mi proszę, testowałaś może smak na większej grupie? Jestem ciekawa, jak taka pozycja przyjmuje się na stołach.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger