Cukiniowe placki z jajkiem, warzywami i falafelem

Pomysły na kolorowe śniadanie, obiad lub kolacje. To danie sprawdza się idealnie w każdej porze dnia, a z odpowiednimi dodatkami może być zarówno dla mięsożerców jak i wegetarian. Tym razem wersja właśnie wegetariańska, bo z falafelem i kolorowymi warzywami. Polecam cukiniowe placuszki. 


cukinia, placki, falafel, bernika, wegetarianskie, kulinarny pamietnik, jajka, kolacja, sniadanie

Cukiniowe placki z jajkiem, warzywami i falafelem
  • 1 duża cukinia
  • 1 duże jajko
  • 1/3 szklanki tartego parmezanu lub innego twardego sera np polski bursztyn
  • 1/8 szklanki bułki tartej (30 ml)
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki czosnku w proszku
  • 1/4 łyżeczki kuminu
  • łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
dodatki:
  • falafele (z tego przepisu)
  • jajka sadzone
  • papryka kolorowa
  • ogórek zielony
  • rukola
  • pomidory


Nagrzać piekarnik do 220 st.
Cukinię umyć,  zetrzeć ze skórką na tarce na grubych oczkach. Usunąć jak najwięcej z niej wilgoci, najlepiej wycisnąć wodę przez sito. Włożyć do miski. Wbić jajko, dodać starty ser, bułkę tartą, przyprawy. Dokładnie wymieszać. 
Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć porcje masy z cukinii na papierze, wyrównać łyżką tworząc okrągłe placki, ale nie za grube. Piec przez około 25 minut, aż brzegi lekko zbrązowieją. Wyjąć, odstawić do ostudzenia, następnie odkleić z papieru. 
Placki można podać z jajkiem sadzonym plasterkami papryki, ogórka, pomidorkami, rukolą i falafelem. 



2 komentarze:

  1. Wyglądają genialnie:-) Przy najbliższej okazji zrobię:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, bo to naprawdę proste i pyszne danie.

      Usuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger