Muffinki bananowe z czekoladą

Te babeczki są tak łatwe do zrobienia, że ​​każdy, nawet dzieci, mogą je przygotować. Nie ma żadnych wymyślnych składników i zazwyczaj wszystko, czego potrzebujesz, jest już w kuchni. Ciasto przygotowuje się w 10 minut.I nie ważne czy jesteś królową wypieków czy początkującym kuchcikiem zrobisz je bez problemu w mgnieniu oka. Polecam. 


muffinki banany, banana bread, babeczki, ciasto, deser, czekolada, bernika, kulinarny pamietnik

Muffinki bananowe z czekoladą
  • 70 g masła stopionego 
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli 
  • 3 dojrzałe średnie banany (puree 1 i 1/4 szklanki)
  • 1 duże jajo
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • gorzka czekolada



Rozgrzać piekarnik do 180°. Do formy na muffinki włożyć papilotki (12 szt). Banany rozgnieść widelcem na puree. Czekoladę posiekać. 

W misce połączyć mąkę, brązowy cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól. W drugiej misce wymieszać masło, puree bananowe, jajko, wanilię. Suche składniki dodać do mokrych, wymieszać najlepiej widelcem. Nie musi być dokładnie. Dodać posiekaną czekoladę i jeszcze raz wszystko wymieszać. 
Wypełnić foremki do 2/3 wysokości i piec przez 20-25 minut lub do momentu, aż wykałaczka wychodzi z nich czysta. Odstawić do ostygnięcia.

muffinki banany, banana bread, babeczki, ciasto, deser, czekolada, bernika, kulinarny pamietnik

muffinki banany, banana bread, babeczki, ciasto, deser, czekolada, bernika, kulinarny pamietnik

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger