Zapiekanka z ziemniaków i klopsików
Czasami jest tak, że mimo głowy pełnej pomysłów obiadowych czasami człowieka ogarnia tak pustka, że nie wie co zrobić na obiad. I tak w poszukiwaniu pomysłu inspiracji trafiłam na tę zapiekankę. Okazało się mam wszystkie składniki na zapiekane klopsiki z ziemniakami i były następnego dnia obiad. Pyszny, nietrudny i niedrogi obiad. Polecam.
Zapiekanka z ziemniaków i klopsików
- 500 g mielonego mięsa wołowego lub wołowo-wieprzowego
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- posiekana natka pietruszki
- ½ łyżeczki kuminu
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 duże ziemniaki lub 5-6 mniejszych
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1 szklanki mleka (lub więcej)
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta czarnego pieprzu
- szczypta startej gałki muszkatołowej
- 1-2 kulki mozzarelli
- kilka plastrów sera żółtego np gouda
Cebulę drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Do dużej miski włożyć mięso, bułkę tartą, jajko, cebulę, czosnek, posiekaną natkę, kumin, słodką i ostrą paprykę, sól i pieprz. Wymieszać całość dokładnie, uformować ok 15 szt. klopsów wielkości piłeczki do golfa.
W dużym garnku w osolonej wodzie ugotować w skórkach ziemniaki. Odcedzić, odstawić do ostygnięcia, a następnie obrać ze skórki. Pokroić na grubsze plastry.
Rozgrzać piekarnik do 200 st.
Przygotować okrągłe naczynie do zapiekania. Posmarować je delikatnie olejem. Dno i boki naczynia wyłożyć plasterkami ziemniaka. W środku dookoła ułożyć klopsiki. Pomiędzy kulki układać plasterki ziemniaka by były całkowicie od siebie oddzielone.
W międzyczasie roztopić masło w rondlu z dużym dnem. Wsypać mąkę i smażyć ciągle mieszając około 2 minut (uważać żeby się mąką nie przypaliła). Wlać mleko, cały czas mieszać (najlepiej rózgą), aż sos zgęstnieje. Doprowadzić do wrzenia. Dodać sól, pieprz do smaku i gałkę. Zmniejszyć ogień i gotować, mieszać jeszcze przez 2-3 minuty. Jeśli mamy jakieś grudki to przecedzić przez sitko.
Wlać sos beszamelowy na klopsy i ziemniaki, wypełniając całą wolną przestrzeń.
Na wierzchu ułożyć plasterki mozzarelli i goudy.
Włożyć do piekarnika i piec przez 20 minut, do ładnego zrumienienia się sera. Podawać od razu.
Na wierzchu ułożyć plasterki mozzarelli i goudy.
Włożyć do piekarnika i piec przez 20 minut, do ładnego zrumienienia się sera. Podawać od razu.
Ale fajny pomysł :) Wygląda bardzo apetycznie i nietuzinkowo :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo. pozdrawiam.
UsuńCo prawda ja uwielbiam wszystkie tego typu zapiekanki robione w piecu ale ten przepis mnie bardzo zaciekawił i na pewno go wypróbuję. :-)
OdpowiedzUsuńBardzo się ciesze, polecam, na pewno będzie smakować.
Usuń