Zapiekanka z ziemniaków i klopsików

Czasami jest tak, że mimo głowy pełnej pomysłów obiadowych czasami człowieka ogarnia tak pustka, że nie wie co zrobić na obiad. I tak w poszukiwaniu pomysłu inspiracji trafiłam na tę zapiekankę. Okazało się mam wszystkie składniki na zapiekane klopsiki z ziemniakami  i były następnego dnia obiad. Pyszny, nietrudny i niedrogi obiad. Polecam.


zapiekanka, klopsy, pulpety, klopsiki, ziemniaki, mieso mielone, bernika, kulinarny pamietnik



Zapiekanka z ziemniaków i klopsików
  • 500 g mielonego mięsa wołowego lub wołowo-wieprzowego
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • posiekana natka pietruszki
  • ½  łyżeczki kuminu
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 duże ziemniaki lub 5-6  mniejszych
sos beszamelowy:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 szklanki mleka (lub więcej)
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta czarnego pieprzu
  • szczypta startej gałki muszkatołowej 
  • 1-2 kulki mozzarelli 
  • kilka plastrów sera żółtego np gouda



Cebulę drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Do dużej miski włożyć mięso,  bułkę tartą, jajko, cebulę, czosnek, posiekaną natkę, kumin, słodką i ostrą paprykę, sól i pieprz. Wymieszać całość dokładnie, uformować ok 15 szt. klopsów wielkości piłeczki do golfa.
W dużym garnku w osolonej  wodzie ugotować w skórkach ziemniaki. Odcedzić, odstawić do ostygnięcia, a następnie obrać ze skórki. Pokroić na grubsze plastry.  
Rozgrzać piekarnik do 200 st. 
Przygotować okrągłe naczynie do zapiekania. Posmarować je delikatnie olejem. Dno i boki naczynia wyłożyć plasterkami ziemniaka. W środku dookoła ułożyć klopsiki. Pomiędzy kulki układać  plasterki ziemniaka by były całkowicie od siebie oddzielone.  


zapiekanka, klopsy, pulpety, klopsiki, ziemniaki, mieso mielone, bernika, kulinarny pamietnik

W międzyczasie roztopić masło w rondlu z dużym dnem. Wsypać mąkę i smażyć ciągle mieszając około 2 minut (uważać żeby się mąką nie przypaliła). Wlać mleko, cały czas mieszać (najlepiej rózgą), aż sos zgęstnieje. Doprowadzić do wrzenia. Dodać sól, pieprz do smaku i gałkę. Zmniejszyć ogień i gotować, mieszać jeszcze przez 2-3 minuty. Jeśli mamy jakieś grudki to przecedzić przez sitko. 
Wlać sos beszamelowy na klopsy i ziemniaki, wypełniając całą wolną przestrzeń.


zapiekanka, klopsy, pulpety, klopsiki, ziemniaki, mieso mielone, bernika, kulinarny pamietnik

Na wierzchu ułożyć plasterki mozzarelli i goudy.


zapiekanka, klopsy, pulpety, klopsiki, ziemniaki, mieso mielone, bernika, kulinarny pamietnik

Włożyć do piekarnika i piec przez 20 minut, do ładnego zrumienienia się sera. Podawać od razu.

zapiekanka, klopsy, pulpety, klopsiki, ziemniaki, mieso mielone, bernika, kulinarny pamietnik

zapiekanka, klopsy, pulpety, klopsiki, ziemniaki, mieso mielone, bernika, kulinarny pamietnik

2 komentarze:

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger