Schab po sztygarsku pod musztardą francuską

To danie to połączenie dwóch przepisów, które często goszczą na naszym stole - karczku pod musztardą i schabu po sztygarsku.  Z tej kombinacji wyszedł pyszny schab nadziewany kiełbasą śląską pod musztardą. Upiekłam go w garnku rzymskim razem z warzywami. I obiad gotowy. Polecam. 

schab, schab po sztygarsku, musztarda, obiad, mieso, bernika, kulinarny pamietnik


Schab po sztygarsku pod musztardą francuską
  • schab bez kości 1 kg
  • kiełbasa śląska
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
  • papryka czerwona słodka łyżeczka
  • musztarda francuska
  • główka czosnku
  • cebula
  • ziemniaki
  • tymianek
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie


Kiełbasę włożyć na godzinę do zamrażalnika. W schabie w środku najpierw nożem a potem okrągłym końcem drewnianej łyżki zrobić tunel, w który wkładamy zamrożoną kiełbasę. Kiełbasa ma mieć długość schabu. Schab z wierzchu posypać przyprawami, solą, pieprzem, natrzeć czosnkiem. Owinąć folią aluminiową i odstawić na godzinę. Zdjąć folię, na patelni rozgrzać trochę oleju i obsmażyć mięso z każdej strony.



Ziemniaki wyszorować pokroić na ćwiartki, włożyć do naczynia np garnka rzymskiego lub naczynia żaroodpornego. Posypać solą, pieprzem, tymiankiem, skropić oliwą. 



Na ziemniaki położyć obsmażony schab,



posmarować wierzch mięsa musztardą francuską. W wolne miejsce włożyć przeciętą na pół główkę czosnku, liście laurowe, ziele angielskie, cebulę pokrojoną na ćwiartki. 



Przykryć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. Piec godzinę, następnie zdjąć pokrywkę i dopiec jeszcze około 15-20 minut. Gotowy pokroić w plastry. Podać z ziemniakami i sosem, który wytworzył się w trakcie pieczenia. 

schab, schab po sztygarsku, musztarda, obiad, mieso, bernika, kulinarny pamietnik

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger