Spaghetti z grzybami w śmietanie

Pogoda dopisuje, grzyby w lesie także, więc bez problemu można jeszcze sobie ich nazbierać lub kupić na targu. U mnie na talerzu grzyby nazbierane przez męża w pobliskim lesie, trochę podgrzybków, kilka borowików i parę kozaków. Nie było tego dużo, dlatego postanowiłam zrobić szybki i prosty makaron - spaghetti z sosem śmietanowym i grzybami. Pyszny, jesienny obiad. Polecam. 

spaghetti, smietana, grzyby, obiad, przepis, borowiki, podgrzybki, bernika, kulinarny pamietnik

Spaghetti z grzybami w śmietanie
  • 300 g grzybów leśnych (podgrzybki, borowiki, kozaki)
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • ok 200 g makaronu spaghetti
  • 200 ml śmietany 18%
  • 100 ml słodkiej śmietany 30%
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
  • natka pietruszki 

Makaron ugotować al dente. Odcedzić, odstawić na bok na czas przygotowania sosu. 
Grzyby oczyścić, umyć, osuszyć, pokroić na kawałki. Cebule pokroić w drobną kostkę, czosnek drobno posiekać. 
Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę i czosnek, zeszklić. Następnie dodać grzyby. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć ok 5-7 minut, od czasu do czasu mieszając. Wlać obie śmietany, wymieszać by powstał aksamitny sos. Dodać makaron, całość wymieszać. Posypać posiekaną natką pietruszki.

spaghetti, smietana, grzyby, obiad, przepis, borowiki, podgrzybki, bernika, kulinarny pamietnik


spaghetti, smietana, grzyby, obiad, przepis, borowiki, podgrzybki, bernika, kulinarny pamietnik

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger