Krem z cukinii z orzeszkami piniowymi

Jesień to najlepsza pora na zupy kremy, gęste, treściwe, mocno warzywne i szybkie. Taka szybka w przygotowaniu zupa z cukinii z orzeszkami i groszkiem ptysiowym   zachwyci wyjątkowym smakiem. A że jej przygotowanie nie zajmie Wam dużo czasu i nie będzie wiele kosztować na pewno zagości w jesiennym menu. 


krem, zupa, cukinia, orzeszki, pini, obiad, bernika, kulinarny pamietnik

Krem z cukinii z orzeszkami piniowymi
  • 2 cukinie
  • 1 cebula
  • 3 ziemniaki
  • 500-750 ml wywaru warzywnego
  • 100 ml śmietany 18 %
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • ząbek czosnku
  • 30 g orzeszków piniowych
  • sól 
  • pieprz świeżo mielony
  • sok z cytryny do smaku
  • szczypta tymianku
  • natka pietruszki 
  • groszek ptysiowy


Cukinię umyć i wraz ze skórką pokroić w kostkę. Obrane ziemniaki także pokroić w kostkę. Cebulę oraz czosnek drobno posiekać. Rozgrzać olej na dnie garnka, w którym będziemy gotować zupę. Dodać cebulę i czosnek, zeszklić. Dodać ziemniaki, wymieszać. po chwili dorzucić cukinię. Smażyć chwilę od czasu do czasu mieszając. Dodać tymianek, posiekaną natkę pietruszki, wlać bulion/wywar. Gotować pod przykryciem na małym ogniu do miękkości warzyw przez około 15-2o minut. Przyprawić zupę pieprzem i solą. Następnie całość zmiksować. Dodać śmietanę i jeszcze raz wszystko dokładnie zmiksować na gładki krem. W razie potrzeby doprawić do smaku sokiem z cytryny. 
Osobno na suchej patelni uprażyć orzeszki pini. Zupę wlać na talerze, posypać orzeszkami piniowymi i groszkiem ptysiowym. (Orzeszki są ciężkie więc mogą wam wpaść do środka zupy). Smacznego. 


krem, zupa, cukinia, orzeszki, pini, obiad, bernika, kulinarny pamietnik


krem, zupa, cukinia, orzeszki, pini, obiad, bernika, kulinarny pamietnik

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger