Bistro Ważne Miejsce i Restaurant Week

Na pięciolecie ogólnopolskiego festiwalu najlepszych restauracji Restaurant Week namawia do dojrzałej, świadomej i pełnej szacunku miłości do jedzenia. Ruszyły rezerwacje na jesienną edycję Festiwalu (16-31.10). Odbędzie się ona w rekordowych 15 regionach (ponad 40 miast) pod hasłem "#KochajJedzenie".



Ubiegła edycja Restaurant Week przyciągnęła rekordowe 93 tysięcy Gości w całym kraju. Towarzyszyła jej szeroka kampania społeczna "#SzanujJedzenie" o wielomilionowym zasięgu. Druga odsłona kampanii dedykowanej promocji zero-waste pod hasłem "#KochajJedzenie" rozpoczyna się właśnie wraz z kolejną edycją Restaurant Weeka. Dzięki wcześniejszemu wyborowi menu uczestnicząc w Festiwalu Goście wspierają niemarnowanie żywności w restauracjach. Restauracje znając bowiem wcześniej liczbę gości i ich menu, kupują dokładnie tyle składników, ile potrzeba. Rezerwacje stolików w festiwalowej cenie 49zł za trzydaniowe doświadczenie i festiwalowy koktajl (prezent od sponsorów) dostępne są już na www.RestaurantWeek.pl. Ze względu na ogromną popularność z rezerwacją stolika nie warto czekać na ostatnią chwilę.


Miłość przez szacunek do jedzenia
Kontynuacją popularnej kampanii społecznej #SzanujJedzenie zorganizowanej w pierwszej połowie roku jest akcja Restaurant Weeka #KochajJedzenie. - Zachęcamy do dojrzałej miłości do jedzenia, a więc opartej nie tylko na przyjemności, ale też na szacunku i codziennej dbałości o wpływ naszych zwyczajów żywieniowych na środowisko. Nieracjonalne gospodarowanie jedzenie odpowiada bowiem za nawet 1/3 problemów klimatycznych świata - podkreśla Maciek Żakowski, współorganizator.

W ramach promocji świadomej miłości do jedzenia, Restaurant Week radzi - KOCHAJ JEDZENIE!
1. Szanuj - przechowuj świadomie i mądrze
2. Dbaj każdego dnia - rozsądnie planuj posiłki
3. Zdobywaj z sercem - kupuj mniej i częściej
4. Nie wyrzucaj - zamrażaj, susz, rób koktajle
5. Dziel się - z bliskimi i potrzebującymi
6. Zabieraj do domu - nie zostawiaj resztek w restauracji
7. Nie marnuj - uczęszczaj na Festiwale z wcześniejszym wyborem menu

Jesienna edycja Restraurant Weeka to także czas podsumowań. W okresie pięciu lat od pierwszej lokalnej warszawskiej edycji Festiwal urósł do miana największego i najpopularniejszego wydarzenia kulinarnego w kraju (a także jednego z dwóch największych festiwali restauracyjnych na świecie). Festiwale Restaurant Week Polska zgromadziły w tym czasie przy stołach ponad 700 tysięcy Gości, którym zaserwowano około 2 milionów dań. Liczba Polaków niejadających w restauracjach spadła w tym czasie o ponad 20%.

Silesia Restaurant Week
W naszym regionie Festiwal jako Silesia Restaurant Week odbywa się już po raz dziewiąty, a bierze w nim udział 29 restauracji ze Śląska, Zagłębia Dąbrowskiego oraz Bielska-Białej. 
Wśród debiutujących restauracji znalazło się m.in. Bistro Ważne Miejsce, które odwiedziłam, jako blog ambasadorski, patronujący festiwalowi.
Akcja trwa od 16.10 do 31.10.2019. Trzydaniowe menu kosztuje tylko 49 zł. Wszystkie restauracje biorące udział w naszym regionie możecie zobaczyć tutaj: https://restaurantweek.pl/


Jeśli jeszcze nie zdecydowaliście się gdzie się wybierzecie w ramach festiwalu kulinarnego Restaurant Week Polska to może skusicie się na wizytę w miejscu wyjątkowym jakim jest Ważne Miejsce Bistro w Katowicach? Chętnie was do tego miejsca przekonam.


Dawny lokal miejsce na styku ulic Mikołowskiej i Barbary po Patrii i Franzu Jozefie zamienił się w wyjątkowe bistro.. to Bistro Ważne Miejsce. To jedna z restauracji biorących udział w festiwalu kulinarnym Restaurant Week Polska. Oprócz tego że zjecie tam pyszny obiad to możecie przeżyć niezwykłe doświadczenie... poczuć i "zobaczyc" jak to jest być osobą niepełnosprawną, być osobą niewidomą.. przez chwilę zrozumieć jak ciężko jest tak żyć, z jakimi problemami te osoby się borykają, jednocześnie będąc niesamowicie ciepłymi, serdecznymi, wytrwałymi osobami, nieraz osiągając bardzo wiele, wkładając w nasz świat osiągnięcia w nauce, kulturze i sztuce od setek lat. Lekcja życia w ciemności przyda się każdemu z nas, to lekcja tolerancji, zrozumienia i szacunku. 


"Ważne Miejsce to Tajemnica ciemności na piętrze i Kawiarnia społeczna na parterze. Odkryj Tajemnicę ciemności."


Wystrój prosty, ale przytulny i funkcjonalny. Na ścianach namalowano sławne osoby niepełnosprawne z zakresu sportu, sztuki i nauki. 


 
Menu codzienne również proste ale smaczne. 


Fajne jest w menu, że możecie sobie sami skomponować danie z makaronu. 


Na początek posiłku w ramach festiwalu Restaurant Week Polska otrzymacie darmowego drinka Martini z tonikiem Kinley.


Następnie zostanie wam podana przystawka. Do wyboru menu A czyli wersja mięsna i menu B, czyli wersja wegetariańska. 

W menu A przystawka to Arancini ze strusiem podane na sosie borowikowym to pierwsze danie w menu mięsnym, które zaserwuje wam Bistro Ważne Miejsce. To duża, chrupiąca kula ryżu, z nadzieniem mięsnym ze strusia podana na pysznym sosie grzybowym. 


Wersja wegetariańska przystawki to Arancini z burattą na salsie pomidorowej z bazyliowym pesto. Połączenie smaków idealne, będzie smakować każdemu, nie tylko wegetarianom.


Na drugie danie w menu mięsnym Ważne Miejsce zaprasza na Policzki wołowe na polencie z boczkiem, kiszonymi pomidorami i sosem majerankowym. Pycha.


Danie wegetariańskie na pewno was zaskoczy. To pieczone gołąbki z kimchi, pędami bambusa i kiełkami, podane na tapioce teriyaki. Pięknie się prezentuje prawda? 


A na koniec perełka.. pewnie jesteście ciekawi jak wyglądał deser, bo zapowiedź w menu brzmiała pysznie... to Eton mess - czyli bezowa niespodzianka... ale w ciemności ... tak dobrze czytacie. Deseru niestety nie zobaczycie ale zapewniam was, że go spróbujecie każdym zmysłem tylko nie wzrokiem, bo deser może zostać podany w Tajemnicy Ciemności przez niewidomych edukatorów. Poczujecie przez chwilę jak to jest być osobą niewidomą, zaostrzą wam się pozostałe zmysły i ta kolacja na pewno na długo zostanie przez was zapamiętana. Bo wszystko było pyszne i warte tej ceny.


Polecam Ważne Miejsce Bistro nie tylko w trakcie festiwalu ale koniecznie także poza nim.  Rezerwujcie Restaurant Week Polska.



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger