Gołąbki z mięsem z wolnowaru

Dawno nie było tutaj żadnego przepisu z użyciem wolnowaru, naprawiam więc ten błąd. Jako że jest jesień, sezon na kapustę trwa to zrobiłam gołąbki, ale nie jak zawsze w piekarniku czy ganku, ale tym razem w wolnowarze. Po pierwsze nie musiałam gotować ryżu, bo sam doszedł w trakcie gotowania gołąbków i nie musiałam się martwić czy się przypalą czy sos za szybko odparuje. Nic z tych rzeczy. Gołąbki ugotowały się w sosie, były miękkie, sos mocno pomidorowy i aromatyczny. A roboty tyle co nic. Polecam. 

golabki, wolnowar, crockpot, bernika, obiad, kapusta, kulinarny pamietnik


Gołąbki z mięsem z wolnowaru
  • 1 główka białej kapusty (użyłam coolwrap)
  • 1 kg mielonego mięsa wp-woł 
  • 2 cebule
  • 100 g ryżu
  • łyżka papryki słodkiej
  • łyżeczka papryki ostrej
  • natka pietruszki świeża
  • sól do smaku
  • pieprz świeżo mielony do smaku
  • 500-750 ml bulionu (lub więcej jeśli potrzeba)
  • 500 ml przecieru pomidorowego (passaty) lub słoiczek koncentratu  pomidorowego
  • łyżeczka oregano
  • szczypta cukru
  • świeżo mielony pieprz
  • olej rzepakowy do smażenia

Kapustę w całości włożyć do garnka i gotować przez około 15 minut. Następnie wyjąć ją z garnka i delikatnie wyciąć głąb, a liście oddzielić. Jeśli sprawia nam to trudność to kapusta musi jeszcze się pogotować, jeśli liście odchodzą bez problemu to znaczy że kapusta jest dobrze sparzona. Liście uszkodzone odłożyć na bok. 
Jedną cebulę drobno posiekać, natkę poszatkować. Do miski włożyć mięso, dodać  surowy ryż, cebulę, natkę, przyprawy, wszystko dokładnie wymieszać.
Pojedynczy liść kapusty rozłożyć na desce, na każdy liść nałożyć porcję farszu, zawinąć boki liścia do środka i dokładnie zwinąć. W taki sam sposób zwinąć wszystkie gołąbki. Gołąbki ułożyć ściśle obok siebie w wolnowarze. 


Pokroić drugą cebulę w kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać cebulę, podsmażyć, dodać passatę pomidorową lub koncentrat pomidorowy, wymieszać, wlać bulion, gotować chwilę aż sos pomidorowy zgęstnieje.  Sos wlać do gołąbków w wolnowarze. Powinno go być tyle by sos przykrył gołąbki. 


Wolnowar przykryć, ustawić na LOW na 6h, a na HIGH na 3h. 

golabki, wolnowar, crockpot, bernika, obiad, kapusta, kulinarny pamietnik

golabki, wolnowar, crockpot, bernika, obiad, kapusta, kulinarny pamietnik

2 komentarze:

  1. już nie pamiętam, kiedy ostatnio jadłam domowej roboty gołąbki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tez łapie się na tym ze robię je zdecydowanie za rzadko a ej uwielbiamy. ale teraz wiem że mogę robić je szybciej i częściej. Pozdrawiam.

      Usuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger