Gołąbki z mięsem z wolnowaru

Dawno nie było tutaj żadnego przepisu z użyciem wolnowaru, naprawiam więc ten błąd. Jako że jest jesień, sezon na kapustę trwa to zrobiłam gołąbki, ale nie jak zawsze w piekarniku czy ganku, ale tym razem w wolnowarze. Po pierwsze nie musiałam gotować ryżu, bo sam doszedł w trakcie gotowania gołąbków i nie musiałam się martwić czy się przypalą czy sos za szybko odparuje. Nic z tych rzeczy. Gołąbki ugotowały się w sosie, były miękkie, sos mocno pomidorowy i aromatyczny. A roboty tyle co nic. Polecam. 

golabki, wolnowar, crockpot, bernika, obiad, kapusta, kulinarny pamietnik


Gołąbki z mięsem z wolnowaru
  • 1 główka białej kapusty (użyłam coolwrap)
  • 1 kg mielonego mięsa wp-woł 
  • 2 cebule
  • 100 g ryżu
  • łyżka papryki słodkiej
  • łyżeczka papryki ostrej
  • natka pietruszki świeża
  • sól do smaku
  • pieprz świeżo mielony do smaku
  • 500-750 ml bulionu (lub więcej jeśli potrzeba)
  • 500 ml przecieru pomidorowego (passaty) lub słoiczek koncentratu  pomidorowego
  • łyżeczka oregano
  • szczypta cukru
  • świeżo mielony pieprz
  • olej rzepakowy do smażenia

Kapustę w całości włożyć do garnka i gotować przez około 15 minut. Następnie wyjąć ją z garnka i delikatnie wyciąć głąb, a liście oddzielić. Jeśli sprawia nam to trudność to kapusta musi jeszcze się pogotować, jeśli liście odchodzą bez problemu to znaczy że kapusta jest dobrze sparzona. Liście uszkodzone odłożyć na bok. 
Jedną cebulę drobno posiekać, natkę poszatkować. Do miski włożyć mięso, dodać  surowy ryż, cebulę, natkę, przyprawy, wszystko dokładnie wymieszać.
Pojedynczy liść kapusty rozłożyć na desce, na każdy liść nałożyć porcję farszu, zawinąć boki liścia do środka i dokładnie zwinąć. W taki sam sposób zwinąć wszystkie gołąbki. Gołąbki ułożyć ściśle obok siebie w wolnowarze. 


Pokroić drugą cebulę w kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać cebulę, podsmażyć, dodać passatę pomidorową lub koncentrat pomidorowy, wymieszać, wlać bulion, gotować chwilę aż sos pomidorowy zgęstnieje.  Sos wlać do gołąbków w wolnowarze. Powinno go być tyle by sos przykrył gołąbki. 


Wolnowar przykryć, ustawić na LOW na 6h, a na HIGH na 3h. 

golabki, wolnowar, crockpot, bernika, obiad, kapusta, kulinarny pamietnik

golabki, wolnowar, crockpot, bernika, obiad, kapusta, kulinarny pamietnik

14 komentarzy:

  1. już nie pamiętam, kiedy ostatnio jadłam domowej roboty gołąbki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tez łapie się na tym ze robię je zdecydowanie za rzadko a ej uwielbiamy. ale teraz wiem że mogę robić je szybciej i częściej. Pozdrawiam.

      Usuń
  2. W opisie wykonania mięsnego wkładu napisałaś, że dodać surowy ryż. Ajajaj! Nie ugotował się w gołąbkach.
    Jedliśmy twardy :)) Ale nic to. :) I tak pyszne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o kurcze to dziwne, robiłam kilka razy i zawsze ryz wychodził ok. może za mało było płynu w którym się gołąbki gotowały?

      Usuń
  3. Dzień dobry. Jakiej pojemności wolnowar na taką ilość składników. Pozdrawiam. Jerzy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój jest na 6,5 litra ale zostaje jeszcze sporo w nim miejsca. Myśle ze w mniejszym tez się zmieszczą.

      Usuń
  4. czy surowy ryz dodany do miesa bedzie ugotowany po 6 godzinach wolnego gotowania?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście. mi się jeszcze nie zdarzyło żeby był surowy. tylko musi być dużo płynu.

      Usuń
  5. Zrobiłam wczoraj jako pierwsze moje danie z wolnowara 🙂 wyszły super! Ryż się ugotował, ale wszesniej go moczyłam przed wymieszaniem z mięsem. W wolnowarze wszystkie gołąbki były zanurzone w sosie. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę ze wyszły i smakowały. Pozdrawiam.

      Usuń
  6. jak odgrzewasz golabki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sosie na patelni albo w garnku. Chociaż zazwyczaj niewiele zostaje na drugi dzień.

      Usuń
  7. Mnie po 6 godzinach wyszła rozmoczona papka. Ryż był kompletnie rozgotowany. Wszystko wylądowało w śmietniku, a szkoda bo tyle dobrych rzeczy tam było.

    OdpowiedzUsuń
  8. wczoraj gotowalam w wolnowarze golabki tryb wysoki 5 godzin nie ugotowaly sie dlaczego

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger