Sernik borówkowy

Jest lato, więc to najlepsza pora na serniki na zimno. Proste, szybkie i pyszne ciasta na każdą okazję. A że owoców jest pod dostatkiem to oczywiście nie może ich zabraknąć w takim serniku. Dzisiaj proponuję wam sernik z borówkami na serze z dodatkiem mascarpone. Można oczywiście użyć serka kremowego, mielonego i sera mascarpone albo sięgnąć po gotowy taki mieszany już ser w pudełku. W każdym razie sernik jest pyszny, a z dodatkiem likieru kokosowego bajeczny. 

sernik, president, mascarpone, borowki, deser, ciasto, bernika, kulinarny pamietnik


Sernik borówkowy 

spód:
  • 250 g kruchych ciastek maślanych lub herbatników
  • 50 g roztopionego masła
masa serowa:
dekoracja:
  • borówki
  • porzeczki
  • listki mięty



Ciasteczka zmiksować na pył. Dodać roztopione masło. Dno tortownicy o średnicy ok. 18 cm wyłożyć zmiksowanymi na proszek ciastkami i wymieszanymi z roztopionym masłem, dokładnie wlepiając  masą dno. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy. 

Borówki wsypać do garnuszka, wlać odrobinę wody i gotować aż owoce się rozpadną i utworzy się borówkowy sos. Odstawić do ostudzenia. Następnie wlać malibu, wymieszać. 

Ser zmiksować z cukrem pudrem. Osobno ubić śmietanę na sztywną masę, dodać do masy serowej wymieszać. Podzielić na 2 równe części. Do każdej wsypać po garści borówek, wymieszać. Do pierwszej części masy serowej wlać większość sosu borówkowego. Wymieszać, aż masa będzie miała fioletowy kolor. Do drugiej dodać resztę sosu i wymieszać. Chodzi oto żeby obie masy miały inne odcienie fioletu, jedna była ciemniejsza, a druga jaśniejsza. 

Galaretkę podzielić na 2 równe części. Połowę wymieszać ze 125 ml wrzątku, odstawić do lekkiego przestudzenia. Do pierwszej masy wlać galaretkę jagodową, wymieszać. Masę wylać na spód z ciasteczek, wyrównać i włożyć do lodówki. Poczekać godzinę aż masa stężeje.
Następnie drugą część galaretki wymieszać ze 125 ml wrzątku, przestudzić, wlać do drugiej części masy serowej. Masę wylać na pierwszą warstwę serową. Odstawić na kilka godzin do lodówki. 

Gotowy sernik wyjąć, odkroić boki i zdjąć obręcz. Udekorować miętą, owocami np mrożonymi. 

sernik, president, mascarpone, borowki, deser, ciasto, bernika, kulinarny pamietnik

sernik, president, mascarpone, borowki, deser, ciasto, bernika, kulinarny pamietnik

sernik, president, mascarpone, borowki, deser, ciasto, bernika, kulinarny pamietnik

Tajemnice doskonałego sernika


4 komentarze:

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger