Sałatka szwabska

Pyszna sałatka ziemniaczana rodem z Niemiec. Wystarczą 4 podstawowe składniki by mieć idealny dodatek do obiadu, na grilla czy imprezę. Jest syta, lekko kwaśna, lekko ostra. Idealna. A chrupiący boczek na wisienka na torcie. 

salatka, ziemniaki, szwabska, boczek, obiad, bernika, kulinarny pamietnik


Sałatka szwabska

  • 500 g ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2-3 ogórki kiszone lub małosolne (opcjonalnie konserwowe)
  • 100 g cienkich plastrów boczku wędzonego
  • 125 ml gorącego bulionu
  • 1 łyżka musztardy
  • szczypta soli 
  • pieprz świeżo mielony
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka octu



Ziemniaki ugotować w skórce w osolonej wodzie. Lekko przestudzić, następnie obrać je i pokroić w kostkę, włożyć do miski. Gdy ziemniaki się będą gotowały boczek drobno pokroić, rozgrzać patelnię i stopić na skwarki, odcedzić tłuszcz, skwarki przełożyć na talerzyk.

Cebulę drobno posiekać, przelać wrzątkiem, odsączyć, dodać do ziemniaków. Ogórki pokroić w kostkę, dodać do sałatki. Wsypać skwarki boczku. Bulion wlać do ziemniaków, doprawić solą, pieprzem. Nie mieszać.

W kubeczku wymieszać ze sobą olej, ocet i musztardę, wlać sos do ziemniaków i delikatnie wszystko wymieszać, aby ziemniaki się nie rozpadły. Można posypać wierzch skwarkami, zieloną cebulą dymką lub natką pietruszki. Podawać osobno jako samoistne danie lub dodatek do mięsa. Smacznego.

salatka, ziemniaki, szwabska, boczek, obiad, bernika, kulinarny pamietnik


salatka, ziemniaki, szwabska, boczek, obiad, bernika, kulinarny pamietnik

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger