Placki z botwinki i cukinii
Wiosna czy latem nie można spędzać za dużo czasu w kuchni, dlatego najlepsze są potrawy proste i szybkie jak np placki z nowalijek np botwinki. Zdrowe, szybkie i pyszne. A czas zamiast na długie gotowanie możemy poświęcić na wypicie kawy na tarasie, poczytanie książki na którą ciągle brak czasu czy złapanie kilku promieni słonecznych których ostatnio nie brakuje.
Placki z botwinki i cukinii
- pęczek liści botwinki z łodyżkami
- cukinia
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 1 cebula
- 2 jajka
- 3-4 łyżki mąki pszennej
- 1/3 opakowania fety
- 1 łyżka bulionu warzywnego
- 2 łyżki wódki
- koperek posiekany
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- sól do smaku
- świeżo zmielony pieprz
- olej rzepakowy do smażenia
- 150 ml jogurtu naturalnego
- ząbek czosnku przeciśnięty
- koperek świeży posiekany
- pieprz świeżo zmielony
- puszka pomidorów pelati krojonych lub ½ kg świeżych pomidorów
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- ząbek czosnek
- cebula
- 2 łyżki wódki
- 1 łyżeczka bulionu warzywnego
- oregano
- szczypta cukru
- sól
- pieprz świeżo mielony
Liście botwinki z łodyżkami umyć, posiekać. Cukinię umyć, zetrzeć na tarce, odsączyć z soku. Cebule pokroić w drobną kostkę. Warzywa włożyć do miski. Dodać posiekany koperek, pokruszoną fetę, mąkę, czosnek, wódkę, bulion, sól, paprykę i pieprz, wbić jajka. Całość wymieszać, jeśli jest za rzadka dodać trochę. Odstawić na 20 minut do lodówki.
Olej rozgrzać na patelni, dużą łyżką kłaść porcje ciasta i smażyć przez kilka minut niewielkie placuszki na rumiano.
Ostrożnie przewrócić i smażyć z drugiej strony.
Gotowe placki ułożyć na talerzu po 2-3 szt. Podać z jogurtowym sosem i pomidorowym.
Sos jogurtowy: Połączyć wszystkie składniki w miseczce, wymieszać.
Sos pomidorowy: Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekany ząbek czosnku i drobno pokrojoną cebulę. Podsmażyć, następnie podlać wódką, czekać aż alkohol odparuje, dodać puszkę pokrojonych pomidorów lub świeże pomidory. Całość doprawić do smaku bulionem, solą, pieprzem, cukrem, ziołami. Przykryć i podgrzewać, aż sos zgęstnieje. Można na koniec zblendować by mieć gładki, jedwabisty sos.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz