Placki z botwinki i cukinii

Wiosna czy latem nie można spędzać za dużo czasu w kuchni, dlatego najlepsze są potrawy proste i szybkie jak np placki z nowalijek np botwinki. Zdrowe, szybkie i pyszne. A czas zamiast na długie gotowanie możemy poświęcić na wypicie kawy na tarasie, poczytanie książki na którą ciągle brak czasu czy złapanie kilku promieni słonecznych których ostatnio nie brakuje. 


placki, botwinka, cukinia, buraki, botwina, wege, obiad, bernika, kulinarny pamietnik


Placki z botwinki i cukinii
  • pęczek liści botwinki z łodyżkami
  • cukinia
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 3-4 łyżki mąki pszennej
  • 1/3 opakowania fety
  • 1 łyżka bulionu warzywnego 
  • 2 łyżki wódki
  • koperek posiekany
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • sól do smaku
  • świeżo zmielony pieprz
  • olej rzepakowy do smażenia
sos jogurtowy:
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • ząbek czosnku przeciśnięty
  • koperek świeży posiekany
  • pieprz świeżo zmielony
sos pomidorowy:
  • puszka pomidorów pelati krojonych lub ½ kg świeżych pomidorów
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ząbek czosnek
  • cebula
  • 2 łyżki wódki
  • 1 łyżeczka bulionu warzywnego 
  • oregano
  • szczypta cukru
  • sól
  • pieprz świeżo mielony


Liście botwinki z łodyżkami umyć, posiekać. Cukinię umyć, zetrzeć na tarce, odsączyć z soku. Cebule pokroić w drobną kostkę. Warzywa włożyć do miski. Dodać posiekany koperek,  pokruszoną fetę, mąkę, czosnek, wódkę, bulion, sól, paprykę i pieprz, wbić jajka. Całość wymieszać, jeśli jest za rzadka dodać trochę. Odstawić na 20 minut do lodówki.

placki, botwinka, cukinia, buraki, botwina, wege, obiad, bernika, kulinarny pamietnik

Olej rozgrzać na patelni, dużą łyżką kłaść porcje ciasta i smażyć przez kilka minut niewielkie placuszki na rumiano. 


Ostrożnie przewrócić i smażyć z drugiej strony. 


Gotowe placki ułożyć na talerzu po 2-3 szt. Podać z jogurtowym sosem i pomidorowym.

Sos jogurtowy: Połączyć wszystkie składniki w miseczce, wymieszać.

Sos pomidorowy: Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekany ząbek czosnku i drobno pokrojoną cebulę. Podsmażyć, następnie podlać wódką, czekać aż alkohol odparuje, dodać puszkę pokrojonych pomidorów lub świeże pomidory. Całość doprawić do smaku bulionem, solą, pieprzem, cukrem, ziołami. Przykryć i podgrzewać, aż sos zgęstnieje. Można na koniec zblendować by mieć gładki, jedwabisty sos. 

placki, botwinka, cukinia, buraki, botwina, wege, obiad, bernika, kulinarny pamietnik

placki, botwinka, cukinia, buraki, botwina, wege, obiad, bernika, kulinarny pamietnik

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger