Pstrąg łososiowy z piekarnika

Lubicie ryby? Wiem z ciężkim sercem się je teraz kupuje bo są bardzo drogie, ale od czasu do czasu warto. my lubimy pstrąga łososiowego, jest smaczny, mięsny, i przypomina łososia. I najlepiej go przyrządzić w piekarniku, w folii bo nie traci dzięki temu wody i nadal pozostaje soczysty.
Piekłam oczywiście w moim nowym piekarniku Electrolux SenseCook EOE7P31X .



Pstrąg łososiowy z piekarnika
  • płat pstrąga łososiowego ok 500 g (u mnie dwa)
  • płatki zimnego masła
  • przyprawa cytrynowa do ryb
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • sok z cytryny
  • koperek


Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. Grzałka góra dół.

Folię aluminiową rozłożyć na blacie, na to położyć kawałek papieru do pieczenia. Folii ma być na tyle dużo żeby zakryć w całości rybę. 
Rybę dokładnie umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Ułożyć na papierze do pieczenia skórą do dołu. Skropić sokiem z cytryny, posypać solą, pieprzem i posiekanym koperkiem. Odstawić na min 1h. Następnie dokładnie obłożyć cały kawałek masła.



Zawinąć najpierw papier a następnie folię tak, żeby powstał luźno, ale szczelnie zawinięty pakunek.


Włożyć do piekarnika i piec w nagrzanym piekarniku przez 20 min.



Podać z ulubionymi dodatkami. 


Ten piekarnik spełnia wszystkie moje oczekiwania. W końcu mam taki który jest łatwy w obsłudze i mimo że elektroniczny to bardzo intuicyjny. Nowoczesny, elegancki ale jednocześnie minimalistyczny w wyglądzie. Idealnie komponuje się z każdym wnętrzem. 
Posiada sporo funkcji dzięki czemu można każdorazowo dobrać odpowiedni tryb do potrzeb przygotowania dania: 
  • grzałka górna dolna 
  • grzałka dolna
  • grill
  • szybki grill 
  • grill turbo 
  • termoobieg
  • termoobieg wilgotny 
  • termoobieg niska temperatura (wolne gotowanie) 
  • pizza
  • rozmrażanie
  • utrzymywanie ciepła

Bardzo szybko się nagrzewa, więc nie traci się niepotrzebnie czasu, można go zagospodarować w lepszy sposób Jest energooszczędny, więc i zużycie energii na nagrzanie piekarnika jest niewielkie. Aby uzyskać temperaturę 180 st. wystarczy 8 minut. W sumie aż o 40% można skrócić czas przygotowania piekarnika do pracy w wymaganej temperaturze.
Funkcja Even Cooking to stały obieg gorącego powietrza, gwarantujący równomierny rozkład temperatury. W takich warunkach potrawy mogą być pieczone w niższej nawet o 20% temperaturze w porównaniu do piekarników tradycyjnych, co umożliwia oszczędność czasu i energii.
Zimna szyba, co ma znaczenie szczególnie gdy posiadamy dzieci i gdy one tego piekarnika mogą dosięgnąć. Dzięki takiej szybie mimo bardzo wysokiej temperatury w środku nie są w stanie się poparzyć. 
Łatwy w utrzymaniu czystości dzięki pyrolizie. Czyszczenie piekarnika przestało być zmorą, hamującą kulinarne zapędy. W procesie pyrolizy piekarnik spala w temperaturze 500 °C tłuszcz i zanieczyszczenia na drobny pył, który wystarczy usunąć ściereczką. Pozwala to utrzymać idealną czystość komory bez szorowania i używania detergentów.
W wyposażeniu znajduje się jeszcze termosonda ale jej nie zdążyłam jeszcze przetestować. 
Podsumowując, po kilkukrotnym już jego użyciu i miesiącu testowania jest z niego bardzo zadowolona. Mam nadzieję, że będzie mi długo służył.

Tekst we współpracy z Electrolux. 



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger