Chlebek bananowy z mrożonymi malinami z cytrynową polewą

Pewnie się powtarzam, ale to najlepsze, najszybsze ciasto na każdą okazję. Chleb bananowy, bo o nim mowa to nie tylko utylizacja przejrzałych bananów, a także innych produktów, które mi zalegają. Tym razem postanowiłam pozbyć się mrożonych malin. Kolejny chleb był strzałem w dziesiątkę, pyszny, orzeźwiający dzięki kwasowości malin i polewie cytrynowej. Polecam. Źródło


banan, chleb bananowy, maliny, ciasto, deser, banana bread, bernika, kulinarny pamietnik


Chlebek bananowy z mrożonymi malinami z cytrynową polewą
  • 6 łyżek stopionego masła
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 duże jaja
  • 1 i 1/2 szklanki rozgniecionych dojrzałych bananów (około 4 średnich bananów)
  • 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
  • 2 szklanki mrożonych malin (lub innych leśnych)  
polewa:
  • sok z połowy cytryny, około 3 łyżek
  • 1/2 szklanki cukru pudru 



Rozgrzać piekarnik do 180 st. Foremkę najlepiej keksówke wysmarować olejem (masłem) i wysypać bułką tartą. 
Malin nie rozmrażać, lecz delikatnie obsypać mąką (obtoczyć je w niej).
W dużej misce wymieszać razem jajka, jogurt, stopione masło,  wanilię, rozgniecione banany. W drugiej misce wymieszać mąkę, proszek, cukier i sól. Zrobić w środku dołek i wlać składniki mokre. Delikatnie wymieszać ciasto. Na koniec wsypać 3/4 malin i ponownie delikatnie całość wymieszać. Ciasto wlać do foremki, wierzch posypać pozostałymi malinami, lekko je wciskając w ciasto.  
Foremkę wstawić do piekarnika i piec przez około 60 minut aż wykałaczka wychodzi z niego czysta, a wierzch będzie zarumieniony. Jeśli w trakcie wierzch za szybko by się rumienienia wystarczy przykryć go kawałkiem papieru do pieczenia. 
Wyjąć, odstawić do ostudzenia. Chłodne ciasto przełożyć na kratkę. 
Przygotować glazurę. Wymieszać sok z cytryny i cukier puder na gładką polewę. Polać wierzch chleba. Smacznego. 


banan, chleb bananowy, maliny, ciasto, deser, banana bread, bernika, kulinarny pamietnik


banan, chleb bananowy, maliny, ciasto, deser, banana bread, bernika, kulinarny pamietnik

4 komentarze:

  1. Uwielbiam twoje chleby bananowe, każdy jest inny i każdy pyszny. Ania z Katowic.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuje bardzo. bardzo mi miło. pozdrawiam.

      Usuń
  2. Uwielbiam go, smakuje tak samo pysznie jak wygląda. Polecam innym.

    OdpowiedzUsuń
  3. Będę próbować. Nie piekłam jeszcze takiego

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger