Piersi w kremowym sosie z suszonymi pomidorami

To ostatnio jeden z naszych ulubionych szybkich obiadów, i nieważne jaki mam mięso, czy piersi, kotlety czy polędwiczkę, każde się nada. Wystarczą suszone pomidory, śmietana i mamy pyszny obiad. A zaczęło się od tej polędwiczki. Polecam. 

pomidory, piersi, kurczak, bernika, suszone pomidory, kulinarny pamietnik


Piersi w kremowym sosie z suszonymi pomidorami
  • 3 piersi z kurczaka
  • 7-8 szt. pomidorów suszonych w zalewie
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 ml bulionu (u mnie rosół z indyka i wołowiny)
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • sól do smaku
  • pieprz świeżo mielony do smaku
  • 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej
  • olej np. z zalewy z suszonych pomidorów do smażenia
  • 200 ml śmietany 30% 
  • 3 łyżki śmietany 18% do zup i sosów
  • łyżeczka musztardy 
  • natka pietruszki



Piersi oprószyć solą i pieprzem. Czosnek pokroić w plasterki, dodać do mięsa. Wlać 1 łyżką oleju z pomidorów. Dokładnie wymieszać. Mięso odstawić do lodówki na ok 1 godzinę. 
Cebulę drobno pokroić w kostkę. Pomidory pokroić na kawałki.
Na głębokiej patelni rozgrzać olej (rzepakowy lub ten od pomidorów), włożyć piersi (bez czosnku) i zrumienić je na złoty kolor z obu stron. Następnie dodać cebulę i plastry czosnku z marynaty, smażyć na średnim ogniu około 2-3 minut. Wlać bulion, dodać liście laurowe, ziele angielskie, paprykę czerwoną, tymianek i pokrojone, suszone pomidory. Całość doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem, przykryć pokrywką i gotować 20 minut na małym ogniu.
Na patelnię do mięsa wlać śmietanę kremówkę, następnie dodać śmietanę kwaśną, musztardę, wymieszać. Przykryć patelnię, gotować razem 3 minuty. Gotowe danie posypać zieleniną.

pomidory, piersi, kurczak, bernika, suszone pomidory, kulinarny pamietnik

pomidory, piersi, kurczak, bernika, suszone pomidory, kulinarny pamietnik

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger