Polędwiczka z suszonymi pomidorami w kremowym sosie

Pyszny sposób na polędwiczkę, na domowy obiad w fajnej, niecodziennej odsłonie to polędwiczka w kremowym sosie z sera pleśniowego, a do tego suszone pomidory. Wszystko się idealnie komponuje. Palce lizać. Polecam.  Źródło


poledwiczka, wieprzowina, obiad, pomidory, sos, bernika, kulinarny pamietnik



Polędwiczka z suszonymi pomidorami w kremowym sosie
  • 1 duża polędwiczka wieprzowa
  • 7-8 szt. pomidorów suszonych w zalewie
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnek
  • 250 ml bulionu (u mnie rosół z indyka i wołowiny)
  • 1 gałązka rozmarynu lub ½ łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 2 liście laurowe
  • sól do smaku
  • pieprz świeżo mielony do smaku
  • olej np. z zalewy z suszonych pomidorów do smażenia
  • 250 ml śmietany 18% do zup i sosów
  • 100 g sera pleśniowy Blue
  • 2-3 łyżki serka kremowego śmietankowego kanapkowego

Polędwiczkę umyc, osuszyc, pokroic w ok 2 cm plastry. Lekko spłaszczyć dłonią.
Przekładamy do dużej miski.
Czosnek pokroić w plasterki, dodać do mięsa. Posypać listkami z gałązki rozmarynu. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem, wlać 1 łyżką oleju z pomidorów. Dokładnie wymieszać. Mięso odstawić do lodówki na ok 1 godzinę. Po tym czasie z mięsa wyjąć czosnek. Pokroić go na plasterki. 
Cebulę drobno pokroić w kostkę. Pomidory pokroić na kawałki.
Na głębokiej patelni rozgrzać olej (rzepakowy lub ten spod pomidorów), włożyć mięso i zrumienić je na złoty kolor z obu stron. Następnie dodać cebulę i plastry czosnku z marynaty, smażyć na średnim ogniu około 2-3 minut. Wlać bulion, dodać liście laurowe i pokrojone, suszone pomidory. Całość doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem, przykryć pokrywką i gotować 20 minut na małym ogniu.
Na małej patelni lub garnku przygotować sos. Wlać śmietanę, podgrzać, a następnie dodać pokruszony ser pleśniowy. Mieszać do momentu rozpuszczenia się sera. Dodać serek kanapkowy, wymieszać dokładnie, żeby się połączył z sosem, poczekać aż sos lekko zgęstnieje. Przelać do polędwiczek, wymieszać. Posypać zieleniną.

poledwiczka, wieprzowina, obiad, pomidory, sos, bernika, kulinarny pamietnik

poledwiczka, wieprzowina, obiad, pomidory, sos, bernika, kulinarny pamietnik


2 komentarze:

  1. Pysznie! Dzisiaj zrobiłam ale z piersiami zamiast polędwiczki i sos jest genialny :) Buziaki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cudnie, ciesze się ze smakowało. Pozdrawiam.

      Usuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger