Kotlety ziemniaczane z mięsem

Bardzo lubimy kluski ziemniaczane, wiadomo jak to na Śląsku, ale ile można je jeść... dlatego tym razem postanowiłam nie robić klusek ale kotlety ziemniaczane z nadzieniem z mięsa z rosołu, ktore zamiast wylądować w zupie znalazło inne tym razem przeznaczenie. Wyszedł pyszny, swojski obiad na 2 dni. Kotlety można zjeść z podsmażoną cebulą albo z sosem np grzybowym czy śmietanowym. Na zimno także smakują. 



Kotlety ziemniaczane z mięsem
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • jajko
  • mąka ziemniaczana
  • sól
farsz:
  • ok. 300 g mięsa gotowanego np rosołowego (lub łopatka)
  • 1-2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka majeranku
  • pieprz
  • sól
dodatkowo:
  • jajka
  • bułka tarta
  • olej


Ugotowane, przestudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę do miski. Podzielić masę na 4 części. Jedną część wyjąć, a puste miejsce uzupełnić mąką ziemniaczaną. Dodać ponownie ziemniaki, wbić jajko, doprawić solą i wyróbic na jednolitą, gładką masę. Odstawić. 
Nadzienie: 
Jeśli używamy mięsa surowego to należy je ugotować do miękkości z solą, pieprzem, zielem angielskim, liściem laurowym. Ostudzić, pokroić na mniejsze kawałki. Jeśli mamy mięso z ugotowanego rosołu, to wystarczy je wyjąć i pokroić. 
Cebule i czosnek obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę i czosnek.
Mięso razem z cebulą i czosnkiem zmielić w maszynce do mięsa. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Z porcji ciasta ziemniaczanego uformować w dłoni placek, na środku ułóżyc porcję farszu. Zlepić dokładnie końce placka, by farsz nie wychodził z niego, uformować kotlet (jak mielony). Każdy kotlet zamoczyć w rozbełtanym jajku, następnie obtoczyć w bułce tartej. Rozgrzać olej na patelni, kotlety obsmażyć z obu stron na złoty kolor. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger